Dünden devam

Batman’ın daha güzel yarınları için hepimize önemli görevler düşüyor. Karınca kararınca herkes sorumluluk bilinciyle hareket eder ve kimi sorunların çözümü için gayret gösterirse, bu kentteki olumlu değişim kaçınılmaz olacaktır.

Bir gazeteci, bir çevreci aktivist olarak gönüllülük temelinde çevre meselelerine duyarlılık gösteriyor, çözüm için gayret gösteriyorum. Gündemimdeki önemli kimi çevre sorunlarına dünkü yazımda dikkat çekmiştim.

Değişim ve katkı, yani olumlu sonuçlar az da olsa söz konusu oluyor. Misal Batman Üniversitesine giden yolun orta refuj ağaçlarını gündeme taşıdım. Sağolsun Sayın Valimiz duyarlılık gösterdiler ve sulama, bakım işinin Belediye’ye havale edildiğini söylediler.

Sayın Valimize ve görevleri olmadığı halde bakım ve sulamayı üstlenen belediye yönetimine teşekkür içerikli yazı yazdım. Sonraki günlerde iki kez daha üniversiteye gidip geldim.

Ciddi çalışmalar vardı. Cumartesi itibariyle ağaçların yarıdan fazlasının etraflarının kazıldığını, budama ve sulamanın yapıldığını gözlemledim. Kalan bölümlerin de inşallah takipçisi olacağım. Acil daha fazla sulama ve bakıma ihtiyaç var.

**

**

ATIKSULARIN YARATTIĞI TEHDİT…

Gündemimdeki önemli çevre sorunlarının başında atıksular gelmektedir. Batman merkez Aydınkonak içerisinden akıp giden atıksuların çevre için büyük tehdit olduğuna dikkat çekmiş ve sosyal medya üzerinden fotoğraflar paylaşıp çözümü için önerilerde bulunmuştum. Sonra bu köşede önemli bir makale yazdım, sorunu etraflıca ele aldım.

Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Ertuğ Şevket Aksoy’u ziyaret edip Aydınkonak’ı tehdit eden pis kokular ve atıksularla ilgili bilgilendirdim.

Sadece Aydınkonak’ta değil, Batman Çayına akan lağım suları konusunda da bilgilendirme yaptım. Geçmiş Belediye yönetimini de eleştirdiğim önemli bir meseledir. Yağmur tahliye kanalında açıkta akıp giden lağım suları bir gencimizin de canına mal olmuştu.

Eski belediye yönetimini Batman Kent konseyinde eleştirmiş, çözüm istemiştim. Yine çevre örgütümüz adına Batman çayı kenarında basın açıklaması yapmış, televizyonlara konuşmuştuk.

Sayın Aksoy, atıksular ile ilgili olarak duyarlı olacağını ifade etmiş, önemle not almışlardı. Hatta ilgili kurum yöneticilerini makamına çağırıp, kendisine rapor hazırlamaları talimatlarını verdiler.

Ancak aradan epey zaman geçiyor. Hala bir dönüş olmadı. Lağım suları tehdidi sürüyor…

**

**

İlgilendiğim diğer mesele Batman Atıksu Arıtma Sisteminin Biyolojik ve kimyasal arıtmaya geçirilmemesidir…

Belediye yasaların zorunlu kıldığı arıtmaya geçmek zorunda. Halk sağlığına duyarlı bir yazar ve birey olarak bu konunun takipçisiyim…

Takipçisiyim zira bu tesisin hizmete konulması için az mücadele vermedik. Eski belediye yönetimlerini sürekli eleştirdik. Ta ki arıtma sisteminin temeli atılıncaya kadar…

Arıtma sistemi hizmete girdi. Batman’ın bütün evsel lağım-kanalizasyon atıksuları İkiztepe köyü yakınındaki tesiste arıtmadan geçirilmeliydi. Tesisin hizmete açılmasında emeğimiz olduğu için bize de söz hakkı verilmişti. Orada yaptığım konuşmada tesisin hizmete açılmasının olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çekmiştim.

Ancak tesis sadece fiziksel arıtma yapmaktadır. Kimyasal ve biyolojik arıtma yapılmadan atıksuların Dicle’ye bırakılması kabul edilemez bir gelişmedir. Mevcut belediye yönetiminin bu soruna ivedilikle çözüm bulması şarttır. Zira Ilısu Barajı’nın su tutmasından söz ediliyor…

Eğer Ilısu Barajında su tutulmaya başlanırsa, dev bir foseptik çukur gerçeği hasıl olacaktır…

**

**

KATI ATIKLAR SORUNU…

Bu köşede sayısız kez katı atıklarımız, yani evsel çöplerimiz ile ilgili yazılar yazdım. Yıllarca sorunu gündemde tuttum.

Batman Valiliği, dönemin Çevre İl Müdürlüğü ve Batman Belediyesi önemli bir proje hazırladı. Bu projenin tanıtım toplantısına konuşmacı olarak katılmıştım.

Maalesef bu kentin ve ilçeler ile beldelerin katı atıklarını bertaraf edecek, çöpleri ayrıştırarak geri dönüşüme hizmet edecek projeye onay verilmedi…

Avrupa kredisi için gerekli onay çıkmayınca proje yattı…

O tarihten beri kılını kıpırdatan yönetici göremiyorum…

Kaç kere yazdım; her gün tonlarca çöp nereye gidiyor? Bilenlerin sayısı yüzde 3 bile değildir. Raman Dağındaki bir dereye bırakılan çöpler çevreyi, doğayı, yer altı su kaynaklarımızı tehdit ediyor. Soruna seyirci mi kalalım?

Batman eski çöplüğüne çöpler dökülüyor. Kentin girişindeki bu alanın büyük bir parka çevrilmesi için Sayın Aksoy’a öneriler sunduk.

Kentimizin gündemde tuttuğum önemli çevre meselelerinden birisi de anız yangınlarıdır. Sorunla mücadele için Silvan Kaymakamımızı ziyaret edip, ilçe yöneticilerini de bilgilendirmek, deneyimlerimizi aktarmak istiyoruz. Ayrıca değişik zeminlerde bu sorunla ilgili çalışmalara dernek olarak da katılıyoruz.

Yeşil alanların ve ormanlarımızın korunması, kentimizin temiz tutulması, yaban hayatının güvencede olması gibi sayısız konu gündemimde. İnşallah duyarlılığım sürecektir.

Sayın yöneticilerimizden beklentim sorunlara duyarlı olmaları ve gündeme taşıdığımız problemlerle ilgili kamuoyuna bilgi vermeleridir. El birliği, güç birliği ile bu kenti daha güzel yarınlara taşıyalım. Rabbim bize güç, sıhhat ve azim versin