**Kış mevsiminde Batman ovasına yerleşen Hakkari ve Siirt’li göçerler, bu yıl bölgeye bol bereket yağmasının sevincini yaşıyor. Dizboyunu bulan otlarda günboyu sürülerini otlattırdıklarını belirten Emin Kaplan; “Önceki yıllarda kuraklık vardı. Bu dönemlerde yaylaların yolunu tutuyorduk. Bu yıl etkili yağışlar sayesinde her yer yeşerdi. Şimdiden yörenin süt ürünleri ihtiyacını karşılıyoruz” dedi.
“BU YIL OVAYI GEÇ TERK EDECEĞİZ”
Batman’ın Demirbilek köyünde 10 bine yakın sürüleri için 6 aydır kıl çadırı kuran Hakkari ve Siirt’li göçerlerin yüzü gülüyor. Aşırı yağışların yaylalara gidiş tarihlerini uzattırdığını kaydeden besicilerden Emin Kaplan; “Bu yıl ovaya bereket yağdı. Önceki yıllarda kuraklık endişesini göz önünde bulundurup Van, Muş ve Bingöl’deki yaylaların yolunu tutardık. Bu yıl bol yağmur yağınca ekinler gibi otlarda dizboyu yeşerdi. Daha önce Nisan’ın ortasında bölgeden ayrılıyorduk ama şimdi Mayıs’ın ilk haftalarında yaylalara gitmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.


“SÜT ÜRÜNLERİMİZE TALEP VAR”
Besici Kaplan, şöyle devam etti; “Batman’a 15 kilometre uzaklıktaki Demirbilek köyündeyiz. Geçen yılın Kasım ayında buraya geldik. Bu yıl kış sert geçince yem ve saman bulmakta zorlanmıştık. Fakat Şubat, Mart ve Nisan ayındaki yağışlar, ovaya adeta bereket getirdi. Ekinler boy attı. Her yer yeşerdi. Süt ürünlerimize şimdiden talep var. Otlu peynir başta olmak üzere diğer peynir çeşitlerimize sipariş yağıyor. Batman’ın peynir ve sütünü biz karşılıyoruz. Ayrıca bir süre önce de sürülerimizin yünlerini kırptık. Piyasaya uygun fiyatlarla ürünlerimizi çıkarıyoruz. Batman ve yöresindeki vatandaşlarımızın peynir taleplerini de mandramızdan karşılıyoruz.” (Reşat Yiğiz)

 

Editör: TE Bilişim