**Yıllardır tarihle iç içe olan Hasankeyfliler, yeni yerleşim biriminde tamamlanma aşamasına gelen konutlara yerleşebilmek için gün sayıyor. Yeni konutlar yaklaşık 164 milyon TL’ye mal oldu.

** Zeynel Bey türbesi kümbetinin taşındığı yarım ada şeklindeki Kültür Adası’na, Zeynel Bey türbesi çevresine eski han ve konaklama binalarının motifleri de kazandırıldı. Dicle kıyısındaki üç katlı Yolgeçen Hanı ise tarih oldu.

710 KONUT 3 AYDA TAMAMLANACAK
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in yerleşim biriminde TOKİ’nin iki yıl önce yapımına başladığı ve yaklaşık 164 Milyon TL’ye mal olacak olan 710 konutun yapımı tüm hızıyla sürüyor. Her biri 180 metrekarelik konutlar, ilçe sakinlerine Haziran ayı başlarında teslim edilecek. Yeni yerleşim biriminde Batman Üniversitesi’ne bağlı Hasankeyf Meslek Yüksekokulu, modern kütüphane, cami, iş merkezi ve ilçe teşkilatlarına ait binalar tamamlandı. Şimdi sıra daha önce hak sahipleri belirlenen ilçe sakinlerine 710 konutun Haziran ayında dağıtılmasına geldi. TOKİ’nin iki ayrı firmaya yaptırdığı ve yaklaşık 164 Milyon TL’ye ihaleye verdiği toplam 710 konutun Haziran ayı başında kurayla hak sahiplerine dağıtılması planlanıyor.

TÜRBE KÜMBETİ SAĞLAMLAŞTIRILIYOR
Taşınması dünya çapında konuşulan 550 yıllık Zeynel Bey türbesinin kümbeti de yeni Kültür Adası’nda sağlamlaştırılıyor. Eski yerinde yıllar önce çini motifleri defineciler tarafından sökülen Zeynel Bey türbesi şimdi koruma altında. Dicle kıyısından yeni yerleşim birimine taşındıktan sonra gövdesindeki kaide taşları ile çini motifleri yenilenen Zeynel Bey türbesinin bulunduğu alana; daha önce eski han ve konaklama binalarının benzeri de yapıldı. El-Rızık minaresi, İmam Abdullah Zaviyesi ve Selçuklar dönemine ait Dicle nehri kıyısındaki hamam da bu yıl Kültür Adası’na taşınacak yapıtlar arasında yer alıyor.

YOLGEÇEN HANI KAPATILIYOR
Dicle nehri kıyısında sağlamlaştırılan kaya dibindeki Yolgeçen Hanı mağarası da dolguyla dolduruluyor. Bir dönemler binlerce kişinin konuk olduğu, son 30 yılda dönemin Bakanları, üst düzey bürokratları, Valiler ve yabancı konukların dinlendiği yazın serin, kışın da sıcak olan tarihi Yolgeçen Hanı da dolguyla kapatılan 500 mağaradan biri oldu. Yaklaşık 15 Yıl önce Hasankeyf Kaymakamlığının aylık 15 Bin TL kira bedeliyle kiraya verdiği mağara, 100 yıl önce de tarihi köprünün yıkılmasının ardından Dicle nehrinden karşı tarafa geçiş yapabilmek için vatandaşların durak olarak kullandıkları tek handı.

ESKİ-YENİ HASANKEYF DUYGUSU!
Yıllarca tarihle iç içe yaşayan Hasankeyfliler, artık yeni yerleşim birimine taşınmak için gün sayıyor. Ilısu baraj gölünün bir bölümünü su altında bırakacağı Hasankeyf’in eski yerleşim birimi çevresindeki bazı eserlerin taşıma hazırlıkları yapılırken, Hasankeyfliler de yeni konutlara yerleşebilmenin derdinde. Hasankeyf’te terzilik yapan Fahri Memiş, tarihi ilçeden 1.5 kilometre uzaklığa taşınacaklarını belirterek: “Aslında daha geniş ve modern evlere taşınacağız. Yeni iş merkezinde de bize yer verilecek. Orada yeni bir yaşama tutunacağız” dedi. Belediye emeklisi 68 yaşındaki Emin Turhan ise 238 Bin TL’ye istimlak edilen eski evini yeni konutlara değişmediğini söyledi. Turhan, şunları kaydetti: “Yıllarca tarihin gölgesinde yaşadık. Çocukluğumuz, gençliğimiz ve ömrümüzün tamamı tarih için de geçti. Yeni yerleşim birimine gitmemiz zor gelecek. Hüzünlü bir şekilde eski Hasankeyf’ten ayrılacağız.”

HASANKEYF’İN SON KONUKLARI
Eski yerleşim biriminin büyük bölümü su altında kalacak 12 Bin yıllık Hasankeyf’in son durumunu merak edenler, Cumartesi ve Pazar günleri tarihi ilçede soluğu alıyor. Bazı esnaflar, Dicle nehri kıyısında yaptıkları tesislerde konukları ağırlıyor. Hasankeyf girişindeki seyirlik bölümünün yanı sıra Dicle nehri kıyısında tesis kuran bazı esnaflar: “Son konukları ağırlıyoruz. Ilısu barajı su tutmaya başlarsa bu manzara artık tarih olacak. Biz de son konuklarımızı en iyi şekilde ağırlıyoruz” diyorlar. (Reşat Yiğiz-Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim