*Batman-Bismil karayolu güzergahındaki Diktepe köyü yakınlarındaki domates tarlasındaki obruk, köylüler arasında paniğe yol açtı. Alanda incelemelerde bulunan Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık kaygı verici bir durumun olmadığına dikkat çekti ve ekledi; “Obruk, sadece yol güvenliği için risk oluşturabilir.”

ALANI İNCELEDİ
Batman Çayı yatağına yakın olan Batman-Bismil karayolu güzergahındaki Diktepe köyünde domates tarlasında oluşan obruk köylüleri kaygılandırdı. Batmanlı araştırmacı Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, obruğun oluştuğu bölgede incelemelerde bulundu. Batman’a yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki karayolu kenarında oluşan obruğun 5 metre genişlik, 2 metre de derinlikte olduğunu ifade eden Işık, “Drenaj ağı niteliğindeki alan, yüzey ve yeraltı sularının boşalma bölgesidir. Domates tarlasının olduğu alanda tarımsal amaçlı sulama da yapılıyor. Obruğun oluşmasının birçok nedeni var” dedi.

“TOPRAKTA KİREÇ ORANI YÜKSEK”
Mühendis Işık, şöyle devam etti; “Toprak altında karbonat içeriği yüksek bazı minerallerin yerüstü ve yeraltı sularının eritmesiyle, yeraltı mağaraları oluşuyor. Tavan üzerindeki ağırlığı kaldıramayan mağaralar bir süre sonra çöküyor. Bu nedenle bazı bölgelerde obruklar oluşuyor. Geçmişte de Batman kent merkezi ile çevresinde benzer obruklar oluşmuştu. Dolgu ile doldurulan obruğun olduğu bölgelerde önümüzdeki süreçlerde aynı manzaralar da yaşanabilir.”

“GÖÇÜKLER, FAY DEĞİLDİR”
Her göçük ve obruğun fay hattı olmadığına da dikkat çeken Jeoloji Yüksek Mühendisi Işık: “Bu oluşumlar kesinlikle fay değildir. Erimeli tortul (Evaporitik) boşluklardır. Yeraltı suyunun toprak altındaki zayıf ve aşınan mineralleri eriterek, oluşturduğu mağaralardır. 5-6 yıl önce de Esentepe’de de benzer bir göçük olmuştu. Paniğe kapılmaya gerek yok ama zemin araştırmaları unutulmamalı. Önlem alınmalı. Batman-Bismil karayoluna yakın bölgede oluşan obruk yol güvenliği için risk oluşturabilir” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim