*12 Yaşında müziğe başlayan 62 yaşındaki İsa Bürü, eski düğün geleneğinin kaybolduğunu söyledi. Mahalle ve sokak aralarındaki düğünlerinin tarih olduğunu belirten Bürü, “Eski düğünler bir başkaydı. O gelenekler kalmadı” diyor.

“NEREDE O ESKİ DÜĞÜNLER?”
Batman’ın eski sanatçıları arasında yer alan 62 yaşındaki cümbüş ustası İsa Bürü, eski düğün geleneklerinin bir bir kaybolmaya yüz tuttuğunu söyledi. Raman mahallesindeki müzik aletleri işyerinde hafta sonları fırsat buldukça gençlere bağlama kursu veren İsa Bürü, “Tam 50 yıldır müzikle iç içeyim. Hiçbir dönem müzikten kopmadım, uzak durmadım. Her koşulda mesleğimi sürdürdüm. Ancak bölgemizde artık eski düğün geleneği kalmadı. Şimdi hazır programlar, flash belleğe yükleniyor, kurulu cihazlarla düğünler yapılıyor. Bunun hiç bir zevki ve esprisi de yok. Eski düğünler şimdi ki düğünlerden kat be kat güzeldi. Düğüne gelen konuklar kendisini düğün havasına kaptırırdı. Şimdi davetlilerin bir çoğu konuk oldukları  o salonlarından bir an önce ayrılmak istiyor” dedi.

“DAMAT TRAŞI, GELİN KINASI,
DAMAT AĞACI YOK ARTIK”
Sanatçı Bürü, eski geleneklerden damat traşı, gelin kınası ve damat ağacının artık yapılmadığına dikkat çekti. Yerel sanatçıların bahşiş döneminin de kapandığını ifade eden Bürü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiden düğün gelenekleri bir başkaydı. Yerel sanatçılara bol bol bahşiş verilir, düğünlerde kurban kesilirdi. O yer yüzünün en güzel düğünleri olan mahalle ve sokak aralarındaki düğün törenleri tarihe karıştı. Batman’ın mahallelerinden yükselen düğün seslerine alışıktık. Hangi sanatçının, hangi düğüne gideceğini bilirdik. Cihazların yeterli olmadığı dönemlerde sanatçılar düğünlere renk katardı. Şimdi ki düğünler bizi hiç ama hiç açmıyor. Örneğin 70’li yıllarda TPAO’nun ödüllü orkestrası ile birlikte sahne alırdık. Yüzlerce genç bizi dinlemeye gelirdi. Eski sanatçıların değeri bir başkaydı.”

“GENÇLER GİTAR VE BAĞLAMA SEVİYOR”
Batman’ın eski sanatçılarından Doğan Binici ve Yüksel Gök ile sayısız nişan ve düğün törenlerine de katıldığını belirten İsa Bürü, “Daha önce düğünlerde davul-zurna, cümbüşe ilgi vardı ama şimdi her şey değişti. Gençler daha çok gitar ve kemana ilgi gösteriyor. Fırsat buldukça hafta sonları gençlere bağlama kursu veriyorum. Düğünlerin renkli simaları olan romanlar bile artık davul-zurna yerine saz ve gitar çalmayı tercih ediyor. İmkanların kısıtlı olduğu dönemde Batman’da yerel sanatçıların eserleri konuşuluyordu. Son yıllarda ne beste yapan ne de özgün bir esere imza atan sanatçı yok gibi” diye konuştu. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim