*Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nin düzenlediği ‘Yazarlarla buluşalım, gündemi oluşturalım’ panelinde üç önemli kadın-yazar, yerel medyada da ombudsmanın kaçınılmaz olduğunu söyledi.


*Batman’a medyadaki yanlış algının şehre olumsuz yansıdığını belirten yazarlar, “Buraya gelince bir çekingenlik oluyor. Oysa burası güvenli şehirlerden biri. Bu algıyı kırmak gerekiyor” dediler.

ÜÇ YAZARDAN ÇARPICI MESAJLAR

Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nin gelenekselleştirdiği, ‘Yazarlarla buluşalım, gündemi oluşturalım’ paneline katılan Belma Akçura, Güler Yıldız ve Ayten Görgün Smith çarpıcı mesajlar verdi. BGYC Başkanı Arif Arslan, üç önemli konuğu Batman’da ağırlamanın sevincini yaşadıklarını söyledi. “Kadın şiddeti”, “Basında nefret dili söylemi” ve “Yerel medya kadın” konularının işlenildiği panele Belediye eski Başkanı Hüseyin Kalkan, Kültür Turizm İl Müdürü İhsan Aslanlı, Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Mehmet Gönenç, Petrol-İş Örgütlenme Sekreteri Nimetullah Sözen, bazı STK temsilcileri ile basın mensuplarının katıldığı panelde Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Smith, bazı olumsuz haberlerin prim yaptığını ifade etti. Smith, şöyle konuştu; “Kadın şiddetine yönelik haberleri erkek gazeteciler değil, kadın muhabirler yapmalı. Bu tür şiddet haberleri de pasif bir dille yazılıyor. Cinayeti işleyen kişi görünmez hale getiriliyor” dedi.

“BATMAN’A ÖNYARGI VAR”

Milliyet Gazetesi Ombudsmanı Belma Akçura, defalarca Diyarbakır’a geldiğini hatırlattı. Gazetecilik yaşamında Batman’a ilk defa geldiğini belirten Akçura, şöyle konuştu: “Maalesef Batman’la ilgili yanlış bir algı var. Bunda da medyanın katkısı var. Çatışmacı bir dönemin algısı halen sürüyor. Buraya gelirken ‘aman dikkatli olun’ uyarısını çevremizden alıyoruz. Batman’a algıdan öteye anlaşılmayan bir tutum var.”

 

“MEDYANIN DİLİ DEĞİŞTİ”

Moderatörlüğünü Melek Barış’ın yaptığı panelde barış süreci ile birlikte medyanın dilinin değiştiğini de anımsatan Akçura, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiden daha sert bir yaklaşım vardı. Süreçle birlikte medyanın dili de birden değişti. Örneğin HDP’li bir politikacı ne konuşursa öyle verilmeye başlandı. Ne dediyse aynısı işlendi. Oysa daha önce bu partinin politikacıları konuşunca ‘birileri bunun haddini’ bildirsin diyenler de yazıyordu. Basın tek taraflı görüş vermemeli. Tüm partilere yer vermelidir. Her yerel gazetenin bir ombudsmanı da olmalıdır.”

 

“YEREL BASIN ÖNEMLİ BİR GÜÇ”

İMC TV Program sunucusu Güler Yıldız, yerel basının devletin gücünü sınayan bir güç olduğuna işaret etti. Sabah programlarında her gün 26 gazeteyi okuduğunu kaydeden Yıldız, “Her yere bir süzgeç lazım. Yerelde kendimizi nasıl denetliyoruz. Toplumsal değerlerimiz var. Katı bir toplumuz. Kadın cinayetleri sayfalarda nasıl yer buluyor? ‘Yine bir kadın cinayeti’ şeklinde peş peşe verilen tuhaf bir haber anlayışı ile karşılaşıyoruz. Meslek içi eğitimler çok önemli. Suriyelilerin hikayeleri doğru-dürüst medyaya yansımadı” dedi. Yaklaşık 2.5 saat süren panelin ardından konuşmacılara birer plaket verildi.









Editör: TE Bilişim