**Kura çekim töreninde konuşan Vali Hulusi Şahin; “Yeni bir dönem başlıyor. Ilısu barajı, dünyanın en büyük projelerinden biridir. İlçe sakinleri 15 Mayıs’tan itibaren evlerine taşınmaya başlayacak” dedi.

TAŞINMA 15 MAYIS’TA
Hasankeyf’in yeni yerleşim yerinde hak sahipler için yapılan 698 konutun kurası, Noter gerçekleştirildi. Yeni yerleşim birimindeki spor salonunda yapılan kura çekim törenine Batman Valisi Hulusi Şahin, Ak Parti Milletvekili Ziver Özdemir, Hasankeyf Kaymakamı Haluk Koç, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, bazı kurum müdürleri ve hak sahipleri katıldı.

KUSEN: “TARİH TEKERRÜR ETTİ”
Törende konuşan Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen: “Tarihin tekerrür ettiği bir gün yaşıyoruz. Dönemin başbakanı buradan geçerken, Hasankeyfliler bir not veriyorlar. ‘Sayın Cumhurbaşkanımız biz mağarada yaşıyoruz, bu mağaradan çıkmak için bize yeni bir yerleşim yeri yapın’ diye. Tabi o denemde mağarada yaşam olamayacağı tahmin ediyor. Bölgeye gidildiğinde Hasankeyf kale başındaki mağaralarda yaşayan insanlar görülüyor. O dönemde Hasankeyflilerin yüzde 95’i mağarada yaşıyordu. O dönemde 245, ev programa alınıyor. Hasankeyf’in şimdiki yeri inşa ediliyor. Sonrasında 1978’de ilan edilen arkeolojik Sit ile şehrin yapısı değişmedi. Bugün tarih tekerrür etti. Hasankeyf ilçemiz Ilısu baraj havzası altında kalacağı için yeni bir yerleşim yeri yapıldı. 698 evin kurası çekiliyor. Umarım herkesin gönlüne göre bir ev çıkar” dedi.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK PROJESİ”
Yeni yerleşim yerinde yapılan evlerinin kurasını çeken Vali Hulusi Şahin, açıklamalarda bulundu. Ilısu barajının dünyanın en büyük projelerinden biri olduğunu belirten Vali Şahin: “Yeni bir dönem başlıyor. Hasankeyf’te dünyanın en büyük şehir nakillerinden, tarihi eser nakillerinden birini gerçekleştiriyoruz. Bu büyük proje çok büyük emeklerle büyük maliyetlerle buraya geldi. Bundan sonra faydasını göreceğimiz günler başlıyor. Hasankeyfliler yıllardır çilesini çektiler, çekmeye devam ediyorlar. Yeni evlerinize 15 Mayıs’tan sonra yavaş yavaş taşınacaksınız. Eksiklikler tamamlanacak, yeni bir şehre sahip olacağız.  Kısa sürede yeni bir Hasankeyf oluşacak. Öyle bir Hasankeyf olacak ki şehriyle ve tarihi alanlarıyla dantel gibi işlenmiş, nakış gibi oyalanmış, planlanmış ve o tarihi eserlerin sunumuyla gerçekten büyük miktarda turist çeken dünyanın ilgi odağı olan bir Hasankeyf’e gidiyoruz. Bu Hasankeyf, hepimizin yük akı olacak.” Hasankeyf Kaymakamı Haluk Koç da kuraların şeffaf bir şekilde çekildiğine işaret ederek, ‘Kuralar ilçe sakinlerimize hayırlı olsun’ dedi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim