**Besicilik yapan aileler,  yaylaların geçici askeri güvenlik bölgesi olarak ilan edilmesinin hayvancılığı olumsuz etkileyeceğini belirtti. Göçerlerden Ahmet Kaya, Mehmet Sönük, Ahmet Sağır ve Asım Solak; “Çözüm sürecinde yayla yasağı kalktığında hayvancılık canlanmıştı. Tekrar eski günlere dönmek istemiyoruz” dediler.

“500 BİN HAYVAN YAYLAYI BEKLİYOR”
Kış mevsiminde daha çok sıcak bölgeleri tercih eden göçerler, bahar mevsimiyle birlikte yaylalara çıkmanın hazırlığını yaparken, Bakanlar Kurulu kararıyla bölgede yayla alanlarında bulunduğu bazı bölgeleri  ‘geçici askeri güvenlik bölgesi’ olarak ilan edilmesiyle zor durumda kaldı. Batman’ın Sason, Kozluk ve Hasankeyf ilçesindeki 24 yerin de aralarında bulunduğu kırsal alanın 31 Aralık 2016 tarihine kadar Bakanlar Kurulu’nun kararıyla geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edilmesi yöredeki besiciler arasında tartışma konusu oldu.  Batman ve yöresinde 500 bini aşkın hayvanın bulunduğuna işaret eden besiciler; “Sürülerimizi yaylalara çıkarmasak ya kasaba göndereceğiz ya da sıcaklarda telef olacak” dediler.

“HAYVANCILIK GERİLER”
Tüm bölgede olduğu gibi hayvancılığın Batman ve yöresinde de canlandığına dikkat çeken göçerlerden Ahmet Kaya, Mehmet Sönük, Ahmet Sağır ve Asım Solak; “Sadece Batman’da nereden bakarsanız bakın, 500 bin civarında süt ve et koyunu var. Diğer illerde de sayısız hayvan var. Yaz mevsiminde sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu Batman ve yöresinde hayvanlarımızı yaylalara çıkarmak zorundayız. Aksi taktirde yüzlerce koyun sıcaklar yüzünden telef olur. Bölgenin geçim kaynaklarından biri de hayvancılıktır. Hükümetin yayla yasağına yönelik aldığı kararı tekrar gözden geçirmesi gerekiyor. Çözüm sürecinde besicilik canlanmıştı. Tekrar o eski günlere dönmek istemiyoruz. Yayla yasağı bölge ekonomisini çökertir. Piyasayı ayakta tutan da hayvancılıktır” diye konuştular. 

Editör: TE Bilişim