*Çözüm sürecinde yayla yayla dolaştıklarını belirten yöre göçerleri, “Bölgede bir çok yer güvenlik alanı diye yasaklanırsa ne yapacağız. Mayıs’ın başında yaylalara çıkacağız. Yasak bizi zor durumda bırakacak” diyorlar.

“YAYLA YASAĞI HAYVANCILIĞI BİTİRİR”

Çözüm sürecinde yaylalarda hiç bir engelle karşılaşmadıklarına dikkat çeken Batman, Hakkari ve Siirt’teki göçerler, yayla yasağı halinde hayvancılığın sekteye uğrayacağını söyledi. Kış mevsiminde yerleştikleri sıcak bölgelerden Mayıs’ın ilk haftasında ayrılacaklarını belirten Hakkarili göçerlerden İlyas Kaptan, “Geçen yılın son aylarında yaylalardan geldik.  Yaylalara tekrar dönüş hazırlığındayız. Yayla yolculuğumuz 2 ay sürecek. Fakat şimdiden bazı bölgelerin güvenlik kapsamına alındığına yönelik haberler bizi düşündürtüyor” dedi.  



“YAYLALAR YASAKLANMASIN”

Yılın 6 ayını sıcak bölgelerde geçirdikten sonra İlkbahar ve Yaz mevsimini Hakkari’nin Berçelan yaylalarında geçirdiklerini belirten göçer Kaptan, şöyle konuştu : “10 Bine yakın sürümüzü Dicle nehri kenarındaki alanlarda tutuyoruz. Mayıs’ın ilk haftasında bölgeden ayrılmak zorundayız. Eğer yaylalara yasak getirilirse sürülerimizi nerede otlatacağımızı bilemiyoruz. Çözüm sürecinde hemen her bölgeye gidebiliyorduk. Hakkari, Van, Bitlis, Bingöl ve Muş bölgelerinde yüzlerce göçer sürülerini İlkbahar’da yaylalara çıkarmak zorunda kalacak. Yıllardır yaylalardayız. Yayla yasağı, bölgede hayvancılığı büyük darbe vurur.”

 

Editör: TE Bilişim