** Batman Barosu’nun da aralarında bulunduğu 14 bölge Barosu, Roboski kararı ile son günlerde yargıda yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, ortak açıklamada bulundu.


ROBOSKİ KARARI…
Batman, Diyarbakır, Ağrı, Van, Bingöl, Bitlis, Siirt, Muş, Hakkari, Iğdır, Mardin, Şırnak, Şanlıurfa ve Tunceli Baro’ları, Mardin’de ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Askeri savcılığın Roboski kararı ile yargıdaki gelişmeleri değerlendiren Baro’ların ortak açıklamasında şöyle denildi: “Askeri savcılık soruşturma sonucunda, emri uygulayan şüphelilerin kusurlarının olmadığını gerekçe göstererek kamu vicdanı rahatsız eden kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı vermiştir. Ancak kararda bombalama emrini verenin Genel Kurmay Başkanı olduğu açıkça belirtilmesine ve sınır dışına askeri harekat düzenleme yetkisinin sivil hükümete ait olduğu bilinmesine rağmen, Genel Kurmay Başkanı ve hükümet içinde sorumlu olan kişiler hakkında, şüpheli ya da sanık olarak adli işlem yapmayarak, Genel Kurmay Başkanı ve hükümet içinde ki sorumlu kişileri yargılanmaktan kaçırmıştır. Biz bölge baroları ve vicdan sahibi hukukçular olarak Roboski Katliamı nedeniyle sorumluların ortaya çıkarılıp tarafsız bir yargı önünde hesap vermeleri için gereken mücadeleyi vereceğimizi buradan duyuruyoruz.”


TOPLUMSAL BARIŞ SAĞLANMALI”

Yargıdaki gelişmelere de dikkat çekilen açıklamada: “Son dönemlerde Türkiye’de Özel Yetkili Mahkemeler ve Terörle Mücadele Kanunu 10. Maddesine göre kurulan terör Mahkemelerinin kaldırılması tartışılmaktadır. Biz bölge baroları olarak tarih ve dava sınırlaması yapmaksızın, siyasal ve ideolojik ön yargılarımızı ve ön kabullerimizi bir kenara bırakarak tutarlı, ilkeli bir yaklaşım ortaya konulması gerektiğine inanıyoruz. Son günlerde özellikle Ergenekon ve Balyoz davaları üzerinden tartışmaya açılan yargılamanın iadesi yada verilen kararların meşruiyetinin sorgulanması ile güdülen amaç cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’de yargının taraflı tutumu giderilmek isteniyorsa bizce bunun toplumsal barışa, özellikle Kürt Meselesinin çözümüne yönelik bir “toplumsal barışma” ve Kürt Meselesi temelinde karşılıklı olarak bir birini affetme yine bu temelde demokratik bir çözüm arayışından başka bir paradigma gözetilmemelidir. Bu amaca hizmet edecek şekilde öncelikle Terörle Mücadele Kanunu yürürlükten kaldırılmalı ve bu yasanın hayat bulduğu, mağduriyet yaratan tüm özel Mahkemelerin sonuçlarıyla birlikte kaldırılması gerekmektedir” denildi.


TBB BAŞKANINA ELEŞTİRİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanının tutumunu da eleştiren bölge Baro Başkanları, şöyle devam etti: “Roboski katliamı karşısında sessiz kalanlar bugün Ergenekon’un avukatlığına soyunmuşlardır. Ergenekon avukatlığını üstlenenler bilmelidirler ki, gladyonun avukatlığını da üstlenmişlerdir. Yalnızca bu davalar için Adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini savunanların; TBB Başkanlık sıfatını kullanmaları kabul edilemez. TBB Başkanının yalnızca Ergenekon ve Balyoz davalarının yargılamalarının yenilenmesi konusunu tartışmaya açması bizce bu davaların sanıklarını mağdur gösterme ve aklanmaya çalışılmasından başka bir şey değildir. Unutulmamalıdır ki bu şekilde aklama çabasına girişilenler, asit kuyuları ve toplu mezarlarla Kürt coğrafyasını ölüm tarlarına çevirenleri görmezden gelerek siyasal amaçlarını yargı üzerinden hareketle hayata geçirme saiki ile hareket etmektedirler. Temiz bir toplum için hesap verilebilirlik, yargı bağımsızlığı, Hukukun üstünlüğü ve evrensel hukuk normları dikkate alınarak yapılacak her düzenlemeyi desteklemekteyiz.”

Editör: TE Bilişim