** Batman Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Talat Kara, ‘Ahilik haftası’ öncesi kaybolmaya yüz tutan mesleklerden demirci ustasını ziyaret etti. Küçük esnafın zor günler geçirdiğini belirten Kara: “Maalesef market zincirleri esnafımızı bitirme noktasına getirdi. Bankalar da esnafın talebini karşılamıyor. Ekonomi artık dibe vurdu” dedi.

BANKALARIN TUTUMUNA TEPKİ
Çatışmalı süreçle birlikte esnafın zor günler geçirdiğini söyleyen Batman Esnaf Odalar Birliği Başkanı Talat Kara, ziyaret ettiği küçük esnafın sorunlarını dinledi. Gök taksi civarındaki demirci ustası Behcet Çelikalp’ı dinleyen Başkan Kara, bankaların küçük esnafın taleplerini karşılamasını gerektiğini söyledi. Market zincirlerinin kentteki küçük esnafı bitirme noktasına getirdiğini de söyleyen Kara: “Bankaların bölgeye bakış açısı ne hikmetse 1 Kasım sonrası değişti. Bu değişim esnafımızı, tüccarımızı zor durumda bıraktı. Kredi dilimlerini aşağılara çektiler. Yeni kredi çekmek isteyen esnaflara da ipoteklerde gayrımenkul değerinin yüzde 70’ini düşürüp, yüzde 30 civarında kredi sağlıyor” dedi.


“KREDİ VERMEYEN ŞUBESİNİ KAPATSIN”
Esnaf Odalar Birliği Başkanı Kara, bankaların tutumuna tepki göstererek, şöyle devam etti: “Batman’da ciddi bir olay yaşanmamasına rağmen kredi konusunda bankalar ciddi sorunlar yaratıyor. Bu sorunun çözümü için girişimlerde bulunduk, hala bir sonuç alamadık. Bu durum esnafı ve işadamlarımızı yıprattı. Eğer Batman’ı savaş bölgesi kategorisinde değerlendiriyorlarsa o zaman şubelerini de kapatsınlar. Eğer böyle bir bakış açısınız da yoksa o zaman esnafımızın da talebini karşılayın.” Önümüzdeki hafta kutlanacak ahilik haftasına da dikkat çeken Kara: “Zor durumdaki esnafa şenlik düzenlemek yerine moral yemeği vereceğiz” diye konuştu.



YARIM ASIRLIK DEMİRCİ!

Batman’ın Kısmet mahallesi Gök taksi civarında 50 yıldır demircilik yapan Behcet Çelikalp, baba mesleğini terk edemeğini söyledi. Esnaf Odalar Birliği Başkanı Talat Kara’nın moral verdiği Çelikalp: “Baba mesleğini yarım asırdır sürdürüyorum. Ancak işsizlik nedeniyle mesleği bırakma noktasına geldim. Piyasanın en durgun dönemini yaşıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim