**Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iki yıl önce temelini attığı Batman Fen Lisesi’nin açılışını yaptı. Şimşek: “Eğitimde çok büyük yatırımlar yaptık. Toplanan tüm vergilerin 4’te 1’i eğitime harcanıyor” dedi.

 

“GELECEĞE YATIRIM…”

Uzun bir aradan sonra seçim bölgesi Batman’a çıkarma yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iki yıl önce Batıraman eteklerinde temelini attığı 16 derslikli Fen Lisesi ve öğrenci yurdunun açılışını yaptı. Açılışa Şimşek’in yanı sıra Vali Azmi Çelik, Garnizon Komutanı Albay Hacı Sarıışık, il yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşan Bakan Şimşek, eğitime büyük yatırımlar yaptıklarını söyledi. Şimşek: “2015 Bütçesinde eğitime 87,5 Milyar lira ayırdık. Fakat vereceğimiz idare kaynaklarla birlikte bu rakam 90 Milyar lirayı bulacak” dedi.

 

“473 BİN ÖĞRETMEN ATADIK”

Türkiye’de toplanan vergilerin 4’te 1’inin eğitime harcandığına dikkat çeken Şimşek, şöyle devam etti: “Toplanan vergi gelirlerinin her 100 lirasının nerdeyse 25’e yakını eğitime harcanıyor. Bu planlama Türkiye’nin geleceğine yapılan çok önemli bir yatırımdır. Yani Türkiye’nin temellerini daha da sağlamlaştırıyoruz, kazanımları daha da ileriye götürmeye çalışıyoruz. Bugün ders veren 867 bin öğretmenin 473 bini son 12 yılda atanmıştır. Her alanda Türkiye son 12 yılda bundan önceki 80-90 yıllık dönemi katlamıştır. Ayrıca tüm kesimlerin okullaşmasını sağlayarak önemli ölçüde fırsat eşitliğinin önünü açtık. Avrupa’da ortalama eğitim süresi 11 yıl, çocuklarımızın gelecekte eğitim ortalaması ise 14.4 yıl olacaktır.”

 

“İHRACAT KİLO DEĞERİ
1 DOLAR 60 CENT”

Fen Liselerinin önemine de işaret eden Bakan Şimşek: “Türkiye bilgi-teknoloji yoğunluklu ürünler üretecek. Bunu yapabilmenin ön koşulu iyi eğitim, sonra da araştırma-geliştirme ve inovasiyondur. ARGE ve inovasyon konusunda hızlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Bugün Türkiye’nin toplam ihracatının kilo değeri 1 dolar 60 centtir. Ama yakın dönemde Aselsan’ın temelini attığı bir çip fabrikasında o çiplerin kilosu 10 milyon dolardır. Veya uzaya Türkiye’den gönderdiğimiz uydunun kilo değeri 200 bin dolardır. Gelişmekte olan ileri düzeydeki ülkelerin ortalama ihracatın kilo değeri 3,5-4,5 dolar arasındadır. Bizim de 1.6 dolardan 3,4 dolarları yakalamamız için Fen liselerinin olması lazım.  İyi eğitim verilmesi lazım” diye konuştu. Şimşek, daha sonra okulun bahçesinde fidan dikti.

Editör: TE Bilişim