** Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tonunu 940 lira olarak açıkladığı buğday baş fiyatının yetersiz olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş: “Üretici, buğday tonunun bin lira üzerinde fiyat bekliyordu” dedi.

“FİYAT TATMİN ETMEDİ”
Ekmeklik buğdayın tonunun 940 lira olarak açıklanması, yöre çiftçisini sevindirmedi. Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Tarım Bakanlığı’nın önceki akşam açıkladığı 1. kalite ekmeklik buğday taban fiyatının 940 lira olarak belirlenmesinin üreticinin beklentisini karşılamadığını ifade etti. Bu yıl hububatta beklenilenin üzerinde rekoltenin gerçekleştiği Batman ve yöresinde buğday ekicisinin ürünün tonunu 1000 TL üzerinde olmasını beklediğini kaydeden Aydiş: “Maalesef geçen yıl olduğu gibi bu yılda üretici, taban fiyatta arzu ettiği fiyatla karşılaşmadı. Taban fiyat, her ürüne biçilmediği için bu fiyat daha da aşağılarda olacak” diye konuştu.

TMO’NUN ÖNÜ BOŞ
Geçen hafta buğday alımlarının başladığı ve bugüne kadar 6 bin ton ürünün alındığı Batman Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürlüğü’ne ise üreticiler, resmi fiyatın açıklandığı ilk günde ürün götürmedi. Bu yıl Batman ve yöresinde 35 bin ton buğday alımı hedeflediklerini belirten TMO yetkilileri ise şunları söylediler: “Randevulu sistemle ürün alımı yapıyoruz. Depo ve silolarımız müsait. Üreticiye her konuda kolaylık sağlıyoruz. Ancak sünede belli bir kota oranı var. Buna dikkat ediyoruz.” Öte yandan Batmanlı bazı üreticiler, TMO’nun baş fiyat tabanını yetersiz buldukları için tüccarı tercih ettiklerini belirterek: “Tüccar bize daha iyi imkan sunuyor. Bu nedenle ürünü piyasaya satıyoruz” dediler. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim