Bir dizi açılış için Batman’a konuk olan Birlik Vakfı Kurucusu ve TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman’a, Batman Üniversitesi Senatosu tarafından fahri doktora verildi. Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, üniversiteyi geliştirecek Tıp Fakültesi için Kahraman’dan destek istedi.

Batman’ın değişen yüzünün üniversite olduğunu belirten Kahraman: “1960 darbesinde ülke genelinde 7 üniversitede 40 bin öğrenci vardı. Şimdi sadece Batman’da 15 bin öğrenci var. Özel ve Vakıf üniversiteleriyle birlikte 206 üniversitede 7 Milyon 560 bin 531 öğrenci öğrenim görüyor” dedi.

KAHRAMAN’A FAHRİ DOKTORA
Birlik Vakfı Batman Şubesi’nin davetlisi olarak kente gelen ve Batman Üniversitesi’nin fahri doktora ünvanını verdiği TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman, bugün de Birlik Vakfı’nın yeni binasının temeli atacak, ardından Hava-İş Sendikası Şubesi’nin açılışını yapacak. TBMM eski Başkanı Kahraman, ilk ziyaretini Valiliğe gerçekleştirdi. Vali Hulusi Şahin’in petrol pompası maketini armağan ettiği Kahraman ise kendisine kitap hediye etti. Daha sonra Kahraman, Batman Üniversitesi merkez kampüsündeki programa katıldı.

“ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 90’I GÜNEYDOĞU’DAN”
Törenin açılış konuşmasını yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, 2007 yılında kurulan üniversitenin fakülte ve öğrenci sayısına dikkat çekti. Bölgenin sağlıklı büyüyen üniversitelerinden birinin Batman olduğuna işaret eden Rektör Durmuş, şöyle konuştu: “Çok hızlı büyüyoruz. Suriyeli öğrencilerin de aralarında bulunduğu 17 ülkeden toplam 200 yabancı öğrencimiz var. Öğrencilerimizin yüzde 90’ı Güneydoğu’dan. Üniversitemizi geliştirecek Tıp Fakültesi, Hukuk ve Eczacılık bölümlerine de ihtiyacımız var. Merkez nüfusu 450 bin olan Batman, Tıp Fakültesini hak ediyor. Takdiri değerli yöneticilerimize bırakıyoruz. Bir de Dicle nehri üzerinde kurulacak köprü üniversitemizi çıkmaz sokaktan kurtaracak.”

VALİ’DEN KAHRAMAN’A TEŞEKKÜR
Vali Hulusi Şahin, Meclis’in ikinci kez ‘Gazi’ ünvanı almasında büyük emeği olan TBMM eski Başkanı Kahraman’a teşekkür etti. Şahin: “Büyük adamların kıymetini bilmek lazım. Hayatın büyük bölümünü ilime ayıran İsmail Kahraman hocamız büyük emek ve mücadeleyle bugünlere gelmiştir. TBMM’nin dünyada örneği yoktur. Meclis’in ikinci kez Gazi ünvanı almasında TBMM eski Başkanımızın emeği büyüktür. Tarih yazdılar. Kahraman hocaya teşekkür ediyoruz” dedi.

KAHRAMAN: “ÜNİVERSİTE DEĞİŞİMİ YANSITIYOR”
Fahri doktora ünvanının verildiği TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman, Batman Üniversitesi’nin şehrin değişim ve gelişimini yansıttığı ifade etti. Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her şeyden önce Batman Üniversitesi Rektörü, Senatosu ve akademisyenlerinin beni fahri doktorayla onurlandırmalarına teşekkür ediyorum. 1950’ye kadar Türkiye’de 3 üniversite vardı. Menderes döneminde 4 üniversite daha eklendi. 1960 darbesinde 7 üniversite vardı. Üniversitelerde öğrenci sayısı 40 bindi. Bugün Batman Üniversitesi’nde 15 bin öğrenci var. Özel ve vakıf üniversiteleriyle birlikte Türkiye’de 7 Milyon 560 bin 531 öğrenci öğrenim görüyor.”

15 TEMMUZ GECESİNİ ANLATTI
Kahraman, konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimi gecesinden de söz etti. Kahraman, şöyle konuştu: “Üniversiteler ideoloji yeri değildir. Bilgi üretme ve işleme yerleridir. Öğrencilere bir şeyler dayatılmaz. Kılıf, kıyafete karışmak ilkelliktir. Gelişmiş Türkiye’de gelişmiş üniversiteler oluşturmak gerek. Neden bölüneceğiz? 15 Temmuz gecesi öncesi bölme hadisesiydi. O gece, başka bir geceydi. Uçak ve helikopterlerden ateşler etrafa yayılıyordu. Köprüye tanklar geliyordu. Allah’a şükür o badireleri atlattık. Gençlere sesleniyorum; siz Türkiye’yi yöneteceksiniz. Biz bir bütünüz. 15 Temmuz’da halkın kararlığıyla o darbe girişimi geride bırakıldı. Hayat bir mücadeledir. Milli-manevi değerlerimize sahip çıkalım. Teknolojiden yararlanalım ama esiri olmayalım.” Fahri doktora ünvanının verildiği İsmail Kahraman, yöneticilerle hatıra fotoğrafı çekti. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim