* Batman ovasında bu yıl 50 bin hektar alana fıstık eken çiftçinin yüzü gülüyor. Fıstığın kilosunu 35-40 liradan tüccara satan çiftçiler, "Fıstık diğer ürünlere göre daha iyi kazandırıyor. Bir çok alanı artık fıstık bahçesine dönüştürüyoruz" diyorlar.

VERİMDE 2 BİN TONA DOĞRU

Son yıllarda adını fıstık üretimiyle duyuran Batman ovasında verimin yükselmesi, çiftçiyi yeni fıstık alanlarına yönlendiriyor. Batman ovasında fıstıkta öncü yerleşim birimi olan Yenipınar (Keverzo) köyünde dönümlerce ekili alanda fıstıktan elde edilen verimle köylünün yüzü gülüyor. Tarladan beklediğinin üzerinde verim alan fıstık üreticisi Adil Özalp, "Son yıllarda fıstıkçılık öyle bir yaygınlaştı ki, artık kimse diğer ürünlere yönelmiyor. Çiftçi tarlasını fıstık bahçesine dönüştürmekle meşgul. Hasat ekiminden sonra onlarca çiftçi tarlasını fıstık bahçesine dönüştürmenin çabası içinde. Köyümüzde yaklaşık 50 ton fıstık üretimi elde edildi" dedi.

TARLALAR FISTIK ALANLARINA DÖNÜŞÜYOR

Beşiri’nin Yarımtaş köyünde 50 dönümlük arsanın etrafına çit ve tel örgü ören Mustafa Çelik de şunları söyledi: "Daha önce farklı ürünlere ektiğimiz tarlayı da fıstık bahçesine dönüştürüyoruz. Son günlerde ovada yaklaşık 200 bin fıstık fidesi dikildi. Beşiri ilçesine bağlı tüm köy ve mezralarda tarlaların çoğu fıstığa dönüştü. Ürünü daha tarlada kilosunu 35 liradan Siirt, Gaziantep ve Şanlıurfa'daki tüccarlara satıyoruz." Öte yandan Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Vahit Altunç, bu yıl Batman ovasında yaklaşık bin 500 ton fıstık veriminin elde edildiğini belirterek, "Hedefimiz önümüzdeki yıl 2 bin ton verimi yakalamak" diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim