**Ilısu ve HES projelerinde sona yaklaşıldığını belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu: “Milli ekonomiye yıllık 1.5 Milyar TL katkı sağlayacak Ilısu barajında bu yılın Haziran ayından sonra su tutulacak” dedi.

“BARAJIN MALİYETİ 8,5 MİLYAR TL”
DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Batman’a yaptıkları projelerde sona doğru gelindiğini açıkladı. Batman Çayı, İluh deresi ve Hasankeyf’in yeni yerleşim birimindeki çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Genel Müdür Acu: “Ilısu Barajı önyüzü beton kaplı baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından Dünyada birinci, gövde hacmi bakımdan ülkemizde Atatürk Barajından sonra ikinci, ülkemizin en önemli su kaynağı olan Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan en büyük Baraj ve HES olma gibi önemli özelliklere sahiptir. Sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yıllık 1,5 Milyar TL katkı sağlayacak. Barajın toplam maliyeti takriben 8,5 Milyar TL’dir. Barajda %96 fiziki gerçekleşme sağladık. Haziran 2018’den sonra su tutma çalışmalarına başlanılacaktır” dedi.

“TARİHİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”
Genel Müdür Acu, şöyle devam etti: “Ilısu Baraj gölü alanında bulunan 540 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesi, Türkiye'de ilk defa uygulanan proje ile 2 kilometre taşındı. 3 saat 55 dakika süren taşıma işlemi boyunca hassas cihazlarla yapılan gözlemler neticesinde 1.150 ton ağırlığa sahip türbe herhangi bir hasar olmadan tamamen güvenli olarak yeni yeri Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na yerleştirilmiştir. Taşıma sonrası restorasyon ve koruma çalışmaları tamamlanmıştır. Bunun yanında 6 eser daha taşınacak ve 2 eser yerinde korunacaktır. 2018 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir.”

“BATMAN’DA 138 BİN DEKAR
ARAZİYİ SULUYORUZ”
Batman Barajı’nın bugüne kadar 4.9 Milyar kWh enerji üreterek milli ekonomiye
1,9 Milyar TL katkı sağladığını da belirten Genel Müdür Acu: “Batman’da 2 Baraj ve 3 Gölet’in projelerini hazırlıyoruz. Plan ve projelerini hazırladığımız 2 baraj ve 3 gölet ile Batman’da sulanmadık arazi bırakmayacağız. Böylece çiftçilerimize zirai gelir artışı sağlayacağız. Son 15 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleri ile 138.360 dekar araziyi sulamaya açtık. Sulamaya açılan bu arazi ile 18.000 kişiye iş imkanı ve yıllık 43 Milyon TL zirai gelir artışı sağladık.   Sulama alanında 1996 yılında işletmeye açılan Garzan Kozluk Sulama Kanallarını da rehabilite ettik. Böylece çiftçilerimiz daha verimli sulama imkânına kavuştular. Proje hazırlamalarına devam ettiğimiz Garzan Projesi Sulaması Batman Ünitesi ile 153.490 dekar arazi daha sulanacaktır. Bu işlerin projelerinin tamamlanmasına müteakip, inşaat ihalesine geçeceğiz” diye konuştu.

“UZUN VADELİ İÇME SUYU…”
Batman’ın uzun vadeli içme suyu problemlerini de çözüme kavuşturacaklarına dikkat çeken DSİ Genel Müdürü Murat Acu, şöyle konuştu: “2014 Yılında tamamladığımız ‘Zilek Kaynakları Sualma Yapısı’ ile  Zilek kaynak suları Ilısu Barajı gölalanı dışına alınmış olup,  Batman şehir merkezinin 2050 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilir duruma getirilmiştir. Böylece Batman şehir merkezinin uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacını giderme potansiyeli olan Zilek Kaynakları, Ilısu Baraj gölünden korunmuştur. Bu suyu Batman şehir merkezine götürecek olan ‘Batman İçmesuyu İsale Hattı’ işinin projeleri hazır durumdadır.

“BATMAN ÇAYI’NI ISLAH EDİYORUZ”
İluh deresi ıslahı ve Batman Çayı ıslah projelerine de değinen Acu: “Batman’da ve ilçelerinde 22 derenin ıslahını tamamladık. Böylece 23 meskûn mahal ve 560 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. Batman şehir merkezinden geçerek il için sürekli problem oluşturan İluh Deresi’ni tamamen ıslah edip Batman’ın çehresini değiştiriyoruz. Batman ili için önem arz eden Batman Çayının Islahı kapsamında toplam 5 kilometre uzunlukta yapacağımız ıslah çalışması ile 10.000 dekar alanı taşkınlardan koruyacağız.  Bu önemli işin inşaat çalışmaları sona yaklaştık. Ayrıca Merkez İluh ve Avşo Dereleri Islahı işinde de çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim