** Batman Milletvekili Ali Atalan, cezaevindeki binlerce tutuklunun, kilometrelerce uzaklıktaki cezaevlerine gönderilme nedenini soru önergesi olarak Meclis’e sundu.

 

** Adalet Bakanına soru önergesi yönelten Atalan: “Batman özelinde yüzlerce, Türkiye genelinde ise binlerce tutuklunun yaşadığı yerden binlerce kilometre uzağa sevke edilmesi AİHM’de Türkiye aleyhine yeni kararların alınmasına sebep değil midir?” dedi.

 

“AKP, CEZALANDIRIYOR”
HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, cezaevlerindeki nakilleri soru önergesi olarak TBMM’ye taşıdı. Atalan, önergenin gerekçesinde; “AKP iktidarının, 7 Haziran seçimlerinde uğradığı hezimeti kabullenememesi ve kendilerine oy vermeyen halkı sindirmek, baskı altında tutarak cezalandırmak istemesi ile başlattığı uygulamayla başta Halkların Demokratik Partisi’ni ve bileşenlerini, Kürtleri, çocukları, muhalifleri, kısacası kurduğu hegemonyaya karşı olan herkesi baskı altına almaya yönelik faaliyetler, gözaltı ve tutuklamalar her gün hız kesmeden devam etmektedir. Gözaltı ve tutuklamalar devam ederken başta Batman, Siirt, Mardin, Hakkari, Diyarbakır illerinde bulunun tutuklular hakkında herhangi kesinleşmiş bir hüküm olmadığı halde bulundukları illerden binlerce kilometre uzaklıktaki başka illerde bulunan cezaevlerine nakledilmektedirler. Son olarak Diyarbakır ve Batman’daki 150’ye yakın tutuklu ve hükümlü civar illerden yüzlerce kilometre uzaklıktaki Trabzon iline nakledilmişlerdir” ifadelerine yer verdi.

 

İPEK’E SORULAR
Atalan’ın, Adalet Bakanı Kenan İpek’in cevaplandırmasını istediği sorular şöyle: “- 7 Haziran 2015’ten bugüne kadar bulundukları cezaevlerinden başka cezaevlerine toplam kaç tutuklu ve hükümlü hangi cezaevlerine, ne gerekçeyle sevk edilmiştir? - Yapılan bu uygulama sonucunda avukatlarıyla görüşmelerini doğrudan güçleştirecek ve hatta engelleyecektir. Savunma hakkının engellenmesi anlamına gelen bu olumsuzluğun giderilmesine dönük Bakanlığınız tarafından ne gibi tedbirler alınmaktadır? - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, uzun tutukluluk süreleri, ifade ve örgütlenme hürriyeti bağlamında Türkiye'nin aleyhine kararlar verirken ve tutukluluk bir yargılama tedbiri iken Batman özelinde yüzlerce, Türkiye genelinde ise binlerce tutuklunun yaşadığı yerden binlerce kilometre uzağa sevke edilmesi Türkiye aleyhine yeni kararların alınmasına sebep değil midir? - Başka cezaevlerine nakledilen kaç çocuk tutuklu vardır? Çocuk tutukluların ailelerinden uzağa sevk edilmesi çocukların psikolojilerini ve gelişimini nasıl etkileyeceğine dair bir araştırma yapılmış mıdır? - Çocuk tutukluların sevk edilmesiyle meydana gelebilecek travmanın önüne geçilmesi için ne gibi tedbirler alınmıştır? - Çıplak aramayı insan onuruna aykırı buldukları için kabul etmeyen tutuklu ve hükümlülere şiddet uygulayan, kıyafetlerini yırtan, darp eden hatta taciz eden kolluk güçleri ve gardiyanlar hakkında herhangi bir idari ve cezai işlem yapılmış mıdır, yapılmamış ise gerekçesi nedir? - 7 Haziran 2015’ten sonraki nakillerin, siyasi tutsakların başlatmış olduğu açlık grevi ile ilgisi var mıdır? Varsa bunun yasal gerekçesi nedir?”

Editör: TE Bilişim