**Toplantıya katılan Vali Hulusi Şahin ise: “Üretmekten başka şansı olmayan bir milletiz. Çalışkan, üretken, sabırlı ve mücadeleci Anadolu insanı ile birlikte bugünlere geldik” diye konuştu.

BATMAN EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Batman, ASKON’un ‘8. Aylık Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Hafta sonu TP Kristal Park’ta düzenlenen toplantıya Vali Hulusi Şahin, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Yavuzer, ASKON Batman Şube Başkanı Selman Nasıroğlu, ASKON üyeleri ile çok sayıda işadamı topluluğu katıldı. Toplantıda ülkenin ekonomik durumunu özetleyen Genel Başkan Aydın: “Küresel ekonomide yaşanan daralmanın olduğu bir ortamda, 15 Temmuz hain darbe girişimi ile mücadelesini devam ettiren, bir yandan Suriye iç savaşından kaçarak 3 Milyon mülteciye kucak açan ve yerel seçim süreci yaşayan ülke ekonomimiz, sürekli algı operasyonları ile sınandı. Bu süreçte ‘ekonomi kötüye gidiyor, Türkiye’ye yatırım yapmayın, mevcut yatırımları çekin’ söylemlerinin yanı sıra, ‘S400 nedeni ile yaptırım uygulanacak, Doğu Akdeniz’deki enerji savaşları bizi bitirecek’ türünde sürekli üzerimize oynadılar. Döviz üzerinden de ekonomimizi çökertmeye çalıştılar” dedi.

 “YENİ EKONOMİ PROGRAMI ETKİLERİNİ GÖSTERDİ”
Genel Başkanı Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Faizler düşerse biteriz diye yüksek sesle ekonomimizi hedefe aldılar. Hamdolsun yeni ekonomi programı etkilerini gösterdi ve ülkemiz çok ciddi şekilde dengeleme sürecini başarı ile atlattı. Bütün bu söylentiler ve algı operasyonları güçlü ekonomi yapımızla boşa çıkartıldı. Öyle ki, ekonomimizdeki bu dengelenme sürecindeki başarımız sürekli aleyhimizde açıklamalar yapan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch bile Türkiye ekonomisini takdir eder bir açıklama yapmak zorunda bıraktı. OECD bile Türkiye ile ilgili daha önce açıklamış olduğu 2019 daralma tahminini revize etmek zorunda kaldı. Türkiye ekonomisi çok dirençli ve çok güçlü bir yapıya sahiptir. Ekonomide yaşanan küresel daralmalara rağmen bu konudaki rüştümüzü ispatladık. İnşallah yarınların inşası adına dengeleme süreci sonrasında beklenilen, özlenilen bahara yeniden kavuşacağız. İş dünyası olarak bundan hiç şüphe duymuyoruz. Zira ülkemizin potansiyeli, gücü, kuvveti bunu ziyadesi ile yapabilecek kapasiteye sahiptir. “

VALİ: “ÜRETMEKTEN BAŞKA ŞANSIMIZ YOK”
Daha sonra söz alan Vali Hulusi Şahin ise Türkiye’nin yanı sıra Batman’ın sanayideki rolüne dikkat çekerek: “Bu şehir, petrol-kimya sanayisinden doğmuş bir şehirdir. 1950 yıllarda madenle başlıyor, sanayi ve üretimle bugün 500 bin nüfus gibi bir büyükşehir haline geliyor. Türkiye’nin sanayi hamlesiyle Batman da nasibini aldı. Üretmekten başka şansı olmayan bir milletiz. Çalışkan, üretken, sabırlı ve mücadeleci Anadolu insanı ile birlikte bizler bu günlere geldik. Çalışacağız ve üreteceğiz. Cumhuriyet kurulduğu zaman 290 tane işletme vardı ve bu işletmelerin 250 tanesi yabancılarındı. O dönemde kişi başına düşen mili gelirimiz 45 dolar iken, bugün ise kişi başına düşen milli gelirimiz 10 bin dolara ulaştı. Bizler bunu çalışarak ve üreterek başardık. Batman, yatırım ve üretim kültürü sayesinde, Türkiye'nin kalkınmasında ve büyümesinde her zaman önemli bir yere sahip. Organize Sanayi Bölgesinde yüzde yüz doluluk oranımız var. Batman’ın ve Ülkemizin geleceği parlaktır” dedi.

NASIROĞLU: “3.247 ŞİRKET BULUNUYOR”
ASKON Batman Şube Başkanı Selman Nasıroğlu da toplantıda kentin ekonomik verilerine işaret etti. Nasıroğlu, şunları söyledi: “Dicle’nin can verdiği topraklara yayılan ve zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Güneydoğu Anadolu bölgesinin incisi Batman, 1990 yılına kadar hızlı bir şekilde gelişme yaşamış ve Türkiye’nin 72. İli olmuştur. Ülkemizin petrol kenti Batman’da iç ticarette aktif anonim şirketi 130, limitet şirketi 2127, şahıs firması 790 olmak üzere toplam 3247 şirket ve firma bulunmaktadır. Dış ticarette 2019 Temmuz ayı ihracat 7 Milyon dolar,  ithalatımız 20 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin yıllık yüzde 3 oranında petrol ihtiyacının karşılandığı TPAO Batman il sınırlarında günlük yaklaşık 21 bin varil petrol üretimi yapmaktadır. 2019 Haziran ayı itibarıyla 3 milyon 532 varil petrol üretimi yapmıştır. Batman OSB’de 97 sanayici bulunmaktadır. OSB’de 76 firma üretimde, 11 firma inşaat ve 11 firma proje aşamasındadır.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim