TARİHİ MANASTIR KURTARILDI

Batman Müze Müdürü Tenzile Uysal, Beşiri Ayrancı köyündeki Kıra Dağı'nın ovaya bakan doğu yamacında 2 bin 500 metrekare üzerine inşa edilmiş Mor Kiryakus Manastırı'nın tarihi kaynaklara göre 4. yüzyılda kurulduğunu söyledi. Haziran ayında temizlik çalışmalarına başladıklarını ve yaklaşık 4-5 ay daha temizlik çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Uysal, manastır temizlendikçe binanın yapısı ve mimari güzelliğinin de gün yüzüne çıktığını kaydetti.

 

GEÇİCİ İŞÇİLERLE ÇALIŞMA

Üç ay ara verdikleri temizlik çalışmalarına, Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında İş-kur üzerinden aldıkları 40 işçi ile 15 Eylül'den bu yana yeniden başladıklarını belirten Uysal, şöyle konuştu;  “Bir aydan bu yana çalışmalarımız verimli ve hızlı bir şekilde devam ediyor. Avluları temizledik. Şu anda toprak atım çalışması yapılıyor. Bunun dışında ahır ve depo olarak kullanılan alanlar temizlendi. Manastır temizlendikçe binanın yapısı ve mimari güzelliği de ortaya çıkıyor.”

 

KAZI ÇALIŞMALARI YAKINDA

Dıştan dikdörtgen planlı, içten geniş iki kare planlı kapalı bir avlu ve bu avlunun etrafında kemerli payandaların gerisinde odaların yer aldığı manastırdaki taş kemerli payandalarda 4-5 ay daha temizlik çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Uysal, şunları söyledi; “İlk etapta temizliğimizi bitireceğiz. Temizlik çalışmalarını bitirdikten sonra kazılara başlayacağız. Restorasyon projesi için çalışmalara başladık. Uzun soluklu bir iş. Manastırın turizme açılması hem projeye hem de çalışmaya bağlı, bu süre belki 5 yıl, belki 10 yıl olur, net bir şey söylemek çok zor. Ancak en kısa sürede açılması için elimizden geleni yapacağız."

Editör: TE Bilişim