**Bölgede artarak devam eden olaylar, turizmi bitme noktasına getirdi. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, bu yıl tek bir tur operatörünün bile ilçeye gelmediğini söyledi.

**Bölgede sanayi olmadığı için sıkıntıya giren otellerde konaklayan yerli ve yabancı konuk sayısında düşüş oldu. Hasankeyfli esnaflar, çatışmalı süreçle birlikte iş yapamaz hale geldiklerini söylüyor.

TURİZM EKONOMİSİ ÇÖKÜYOR
Geçen yılın 7 Haziran’ına kadar çok sayıda tur operatörlerinin çıkarma yaptığı Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf, çatışmalı süreçte yabancı konuklara hasret kaldı. Kültür turları yapan Öğer Tours’un da aralarında bulunduğu birçok tur operatörünün çatışmalı süreç nedeniyle Hasankeyf’in aralarında bulunduğu Batman, Mardin ve Diyarbakır’ı içine alan bölgeye yönelik turları iptal ettirdi. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, özellikle çözüm sürecinde yıldızı parlayan ve yılda 1 milyona yakın turist çeken Hasankeyf’e turist sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çekti.




SADECE YERLİ TURİSTLER VAR
Ülkelerin, çatışmalı süreçle ilgili uyarılarının da bölge illerine yönelik olumsuzluğu arttırdığına dikkat çeken Hasankeyf’teki bazı esnaflar; “Süreçten kültür turları olumsuz etkilendi. Turizmde eski günleri arar olduk. Bir yıldır tur operatörlerini göremiyoruz. Hasankeyf’e günübirlik gelenler ise yerli turistlerden oluşuyor” dediler.

SEYAHATLER DURDU
Çözüm sürecinde tur şirketleri tarafından Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’e hafta sonları ortalama 100 otobüsle tur düzenlenirken, şimdi ise Hasankeyf’e konuk olanlar yerli turistler ise, çatışmalı sürecin ardından artık bölgeye tur operatörlerinin gelmediğini ifade ediyor. Hasankeyfli esnaflar ise turizm faaliyetlerinin azalmasıyla bölgenin çok büyük kayıp yaşadığına dikkat çekiyor.




“TURİZMDE KAYIP BÜYÜK”
Geçen yılın Haziran ayına kadar bölgeye gruplar halinde gelen tur operatörlerine hasret kaldıklarını söyleyen bazı esnaflar, şöyle konuştular; “Çözüm süreciyle beraber Hasankeyf ve çevresindeki bazı tarihi yerleşim birimlerine inanılmaz derecede ilgi vardı. Seyahat acenteleri dışında da yöreye seyahat edenler oluyordu. Bunlar da hesaba katıldığında kaybın büyüklüğü daha net anlaşılıyor.”

“HER ŞEY TURİZME UYGUNDU”
Esnaflar işlerinin durma noktasına geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdüler; “Hasankeyf’e özgü ürünleri alanlar ciddi bir rakam bırakıyordu. Turistler memleketlerine hediye götürebilsin diye halı, kilim ve puşu alıyordu. Her şey turizme uygundu. Ayrıca bölgede sanayi olmadığı için büyük sıkıntı yaşayan otellerde eski müşteri potansiyelinden uzak kaldı. Konaklamada sayı yarı yarıya düştü.”




“MİNİBÜSLERİMİZİ DE YENİLEMİŞTİK”
Öte yandan turizm için minibüslerini yenilediklerini de söyleyen Hasankeyf, Midyat ve Mardin güzergahında çalışan minibüsçüler, eski günleri mumla aradıklarını belirttiler. Çözüm sürecinin çökmesiyle işlerinin durma noktasına geldiğini kaydeden minibüsçüler; “Hasankeyf’e her gün gruplar gelmeye başlayınca bankadan kredi çekip minibüslerimizi yeniledik. Ulaşımda daha kaliteli hizmet için harekete geçtik. Ancak yatırımımız boşa çıktı. Büyük sıkıntı yaşıyoruz. Böyle giderse araçlarımızı satışa çıkaracağız” diye konuştular.

Editör: TE Bilişim