*Hasankeyf’in sembolü konumundaki türbenin önümüzdeki günlerde taşınacağını söyleyen Hasankeyf kazılarından sorumlu Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, “Zeynelbey türbesi ile külliyesi, yeni yerleşim birimi girişindeki olacak. Raylı sistemle türbenin geçeceği 1.5 kilometrelik yol güzergahının altyapı çalışmalarına başlanıldı” dedi.

TÜRBEDE TAŞINMA HAZIRLIĞI

Hollandalı bir firmanın da aralarında bulunduğu Erbo firmasının taşınmasını üstlendiği Zeynelbey türbesi ile külliyesinin taşınma hazırlıklarının altyapısı tamamlandı. Hasankeyf kazılarından sorumlu Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, yeni yerleşim birimine El Rızk camii ile minaresi, Kızlar camii, Kale kapısı, Sultan Süleyman camii, İmam Abdullah Zaviyesi, Osmanlı hamamı ile Koç camisinin de Kültür parkına taşınacağını belirtti. 650 Yıllık Zeynel Bey Türbesi ile külliyesinin, yeni yerleşim biriminin girişine taşınacağını kaydeden Dr. Uluçam, “Yaklaşık 1.5 kilometre uzunluğunda yol güzergahı hazırlanan türbenin taşınması 250 günde tamamlanacak. Türbenin geçirileceği 1.5 kilometreyi bulan yol güzergahının altyapı çalışmaları da sürüyor. Ayrıca diğer yerleşim birimindeki tarihi eserlerin taşınması için de eski şehrin bir bölümünün boşaltılması gerekiyor” diye konuştu.



100 YILLIK ÇARŞI BOŞALTILACAK

Hasankeyf’te eski çarşı olarak bilinen 100 yıllık çarşının da boşaltılmasının gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Uluçam, şöyle devam etti : “Taşınmasına karar verilen eserler için çalışmalar sürüyor. El Rızk camisi ile minaresinin olduğu bölgedeki eski çarşının boşaltılması gerekiyor. Yeni yerleşim birimindeki alışveriş merkezi ile çarşının tamamlanmasıyla esnaf yeni yerleşim birimine taşınmalı. Zeynelbey türbesinin geçeceği yol güzergahı tespit edildi. Üç firmanın yer aldığı konsorsiyum, tarihi eserleri belirlenen yere süresinde taşıyacak. Hasankeyf’in sembolü olan Zeynel bey türbesi, yeni yerleşim biriminin de önemli figürlerinden olacak.”

NASIL TAŞINACAK?

DSİ Hasankeyf Kültür Varlıkları ve Yeniden Yerleşim Şube Müdürü Şeyhmus Erkan Dursun, Zeynel Bey Türbesi için üç taşınma yöntemi belirlendiğini, hangisinin kullanılacağının tespit edildiğini söyledi. Taşıma işlemi için Türkiye’de böyle bir sistemin henüz kullanılmadığını belirten Dursun, şöyle konuştu; "Türkiye’de taşınacak eserlerden biri Zeynel Bey Türbesi olacak. Raylı sistemde Hollanda ve İtalya Korres yöntemleri var. Bu üç yöntem arasındaki fark yapının korunmasına ve güçlendirilmesine yönelik çalışmalardır. 15 milyon 838 bin TL’ye ihaleye verilen Zeynel Bey Türbesi’nin ağırlığı yaklaşık 1100 tondur. Türbenin tek parça halinde bütüncül olarak taşınması ön görülüyor."

Editör: TE Bilişim