*Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in sembolü olan 650 yıllık Zeynel Bey türbesinin taşınma projesine Kültür Varlıkları Bilim Kurulu onay verdi. Hasankeyf kazılarından sorumlu Prof. Dr. Abdusselam Uluçam: “Mayıs ayından itibaren türbenin taşınmasına yönelik çalışmalara başlanılacak. Dondurulup taşınacak olan bu önemli eser için Batman-Hasankeyf karayolu üzerinde köprü yapılacak” dedi.

TÜRBE İÇİN KÖPRÜ
650 Yıllık Zeynel Bey türbesinin taşıma işini üstlenen Erbu inşaat firması, tarihi yapıt için Batman-Hasankeyf karayolu üzerinde köprü yapacak. Hasankeyf kazılarından sorumlu Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Kültür Varlıkları Bilim Kurulu’nun Zeynel Bey türbesinin taşıma projesine onay verdiğini bildirdi. Hafta içinde Bilim Kurulu’nun onayından geçen projenin 250 gün gibi bir sürede yeni yerleşim birimine taşınacağını kaydeden Uluçam, taşınma hazırlıklarının altyapı çalışmalarına başlanıldığını kaydetti.




ESER ZARAR GÖRMEYECEK
Türbenin yeni yerleşim birimine yakın bölgeye taşınacağına dikkat çeken Uluçam, “Zeynel Bey türbesinin zarar görmeyecek şekilde farklı bir teknolojiyle taşıyacak olan firma, Batman-Hasankeyf karayolu üzerinde de köprü yapacak. Çünkü yeni yerleşim birimi ile eserin bulunduğu alan arasında karayolu var. Tarihi Mostar köprüsünün tadilatını da yapan firma, türbeyi yeni yerleşim birimine 250 gün gibi bir sürede taşıyacak” diye konuştu.



JAPON ARKEOLOGLAR GELİYOR
Dicle nehri kenarında iki yıl önce Japonlu arkeologlarla birlikte çalıştıkları eski höyükte de bu yıl çalışma yapmayı planladıklarını kaydeden Prof. Dr. Uluçam, şöyle devam etti: “Japorlu arkeologları Mayıs ayında bekliyoruz. Geçen yıl ara verdiğimiz kazılara bu yıl devam etmek istiyoruz. Ancak henüz kazı programına yönelik net bir tarih yok. Hasankeyf’in büyük bölümünde kazı çalışmalarını tamamladık. Şimdi de Dicle nehri kenarındaki höyükte kazı çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. Mayıs’ın ilk haftasında Japonlu arkeologları bekliyoruz.” 

Editör: TE Bilişim