**Kent merkezi nüfusu 400 bini aşan Batman’a, trafo dayanmıyor. Kış mevsiminde elektrik tüketiminin arttığı kentte yükünü kaldıramayan trafolar, alevler içinde kalıyor.
** DEDAŞ geçen yıl çoğunluğu kenar mahalle olmak üzere yanan 132 trafo değiştirdi. Bir de elektriğin güçlenmesi için 32 yeni trafo kurdu. TMO binası yanındaki trafo merkezinde toplanan arızalı sokak lambaları ve trafoların görüntüsü dikkat çekti.
1 YILDA 132 TRAFO
Abone sayısının 125 bini geçtiği Batman’da kış mevsiminde elektrik tüketimi artarken, yükü kaldırmayan trafolardan 132’sinin kül olduğu kenar mahallelerde DEDAŞ yeni trafo da ilave etti. Diğer mevsimlere göre elektrik tüketiminin ikiye katlandığı Batman’da, trafoların yükü kaldırmaması görünmez kazalara da davetiye çıkarıyor. 2016’da toplam 132 trafonun yandığını belirten DEDAŞ yetkilileri; “Yanan trafoların yerine yenileri monte edildiği gibi şehrin farklı bölgelerine 32 yeni trafo da eklendi. Kaçak kontrol ekipleri, kayıp enerjiyi önlemek için denetimleri sıklaştırdı. Kaçağın tespit edildiği konutlarda abonelere ortalama 2000 TL para cezası kesiliyor” dediler. Yıl içinde kullanılamayan trafolar ile sokak lambalarının toplandığı trafo merkezi ise adeta mezarlığı andırıyor.



İLÇELERDE MANZARA AYNI
İlçelerle birlikte abone sayısının 165 bine yükseldiği Batman’da trafoların  yanması DEDAŞ yetkililerini de zor durumda bırakıyor. Batman’ın Sason ilçesinde yükü kaldırmayan İmam Hatip Ortaokulu bahçesindeki trafo, aşırı yüklenmeden alevler içinde kaldı. İtfaiye ekiplerinin güçlükle söndürdüğü trafo, kullanılamaz hale geldi. Eğitim yuvası elektriksiz kaldı. DEDAŞ yeni trafo için harekete geçti. İlçelerde de aşırı yüklenmeden trafoların yandığını belirten DEDAŞ yetkilileri; “Yanan trafolara anında müdahale ediyoruz” diye konuştular. 


AYDINLATMAYA 2.5 MİLYON TL
DEDAŞ, aydınlatma çalışmalarına yıl içinde 2.5 milyon TL’lik harcama yaptı. Şehir merkezindeki orta refüj, çevre yolları ve mahalle ile sokak aydınlatma çalışmalarına yıl içinde 2.5 milyon TL’lik yatırım yapıldığına işaret eden DEDAŞ yetkilileri, şunları söylediler; “Şehir merkezinin yanı sıra ilçelerde de aydınlatma çalışmalarına ciddi yatırım yapıldı. Aydınlatma lambalarının büyük bölümü yenilendi.” Öte yandan DEDAŞ’ın arızalı trafo ile aydınlatma lambalarını Kırıkkale’deki Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda İşletme Müdürlüğü’ne göndermenin hazırlığında olduğu belirtildi. (Abdurrahman Erin)

Editör: TE Bilişim