**TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, bazı köylüler ile Çevre Gönüllüleri Derneği’nin petrol atıklarıyla ilgili iddialarına yazılı açıklamayla yanıt verdi. Açıklamada; “Atık su kuyularına, üretilen petrolden ayrıştırılan suyun dışında sondaj atığı, sondaj çamuru gibi atık maddeler kesinlikle basılmamaktadır” denildi.

İDDİALARA YANIT
Batman’ın Beşiri ilçesi kırsalında petrol sahalarında bazı köylülerin ‘kirlilik’ iddialarına TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nden yanıt geldi. İddiaların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: “TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Batman, Diyarbakır, Siirt, Mardin ve Şırnak illerinde bulunan 88 üretim sahasında 1154 kuyudan ham petrol üretimi yapılmaktadır. Petrolle birlikte üretilen su, çevrenin kirletilmemesi ve bitki örtüsüne zarar verilmemesi adına yüzey tesislerinde ayrıştırılarak, kanun gereği atık su kuyularına basılmaktadır. Batman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı sahalarda 124 adet atık su kuyusu bulunmakta olup, bunlardan 4 adedi (Silivanka 1,3,5 ve 9) Silivanka üretim istasyonunda petrolden ayrıştırılan atık suyun basılması için kullanılmaktadır. Bu kuyulara güvenli bir şekilde atık su enjeksiyonu yapılması için tüm teknik gereklilikler yerine getirilmiş ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ ndenenjeksiyon izni alınmıştır. Silivanka sahası içinde bulunanSilivanka 1,3,5 ve 9 no'lu kuyuların kapasiteleri yeterli gelmediği için sahadan yaklaşık 4 km mesafede bulunan Güzeldere-6 kuyusuna da atık su basma zorunluluğu hasıl olmuştur. Bu kuyu da TPAO’nun ruhsat sınırları içinde bulunan Güzeldere petrol üretim sahası içinde bulunmakta olup, atık su enjeksiyonu için Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden 23/02/2017 tarih ve 38548379-611.99E. 5893 sayılı enjeksiyon izni alınmıştır.”

“ÖZEL HASSASİYET GÖSTERİLİYOR”
Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Atık su kuyularına, üretilen petrolden ayrıştırılan suyun dışında sondaj atığı, sondaj çamuru vb. atık maddeler kesinlikle basılmamaktadır. Güzeldere-6 enjeksiyon kuyusuna Silivanka, Güzeldere ve Ünsaldı sahalarından üretilen petrolden ayrıştırılan suyun basılması planlanmaktadır. Bu işlem, yaklaşık 2.200 metre derinlikteki rezervuardan üretilen petrolden ayrıştırılan suyun tekrar aynı rezervura basılması işlemidir. Kuyu enjeksiyon hattı  gömülü olup, 2.000 psiyüksek basınca dayanıklıdır. Ayrıca enjeksiyon hattı için korozyona dayanıklı olan fiberglass tip boru seçilmiştir. Atık su, kuyu içerisinde et kalınlıkları ve mukavemetleri yüksek casing borular (muhafaza borusu) içerisinde yüzeyden 2.200 metre derinliğe kadar enjekte edilmekte olup yüzeyle, içme suyuyla ve toprakla en ufak bir teması asla olmamaktadır. Halihazırda mevcut 124 adet enjeksiyon kuyusunun hiçbirinde, ne yeraltı suyu kirletilmiş ne de doğaya ve çevreye zarar verilmiştir. Benzer şekilde, Bahçeli Köyü içerisinde  bulunan Silivanka 1, 3, 5 ve 9 nolu kuyulara da yıllardır atık su basılmakta olup, basılan su içme suyu şebekelerine karışmamış ve çevreye zarar vermemiştir. Ham petrolden ayrıştırılan atık suyun, atık su enjeksiyon kuyularına basılması kanuni bir zorunluluktur. Bu işlem Dünyadaki en gelişmiş Çevre Koruma Yöntemlerinden bir tanesidir. Türkiye Petrolleri A.O. , yönetim politikaları gereği çevreyi ve doğayı korumaya özel bir önem ve hassasiyet göstermektedir. Konuyla ilgili gerçeği yansıtmayan haberler yapılarak Kurumun itibarını zedeleyici bildirilerde bulunulması son derece üzücüdür. Faaliyet gösterilen tüm sahalarda olduğu gibi Batman’ daTürkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ nın göstermekte olduğu, çevre ve sosyal sorumluluk duyarlılığından kimsenin şüphe etmemesini temenni ederiz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim