“DÜNYANIN 10 ŞİRKETİNDEN BİRİ OLACAĞIZ”

Bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Batman'da bir dizi incelemelerde bulunan TPAO Genel Müdürü Besim Şişman, TPAO'nun gelecek 10 yıl içindeki hedeflerinden birinin dünyanın 10 şirketinden biri olmak olduğunu söyledi. Devletin ortaya koyduğu hedefe paralel 2023'e kadar TPAO'nun ne yapabiliri tartışıyor ve bunun yol haritasını oluşturduklarını dile getiren Genel Müdür Besim Şişman, “Hükümetimizin desteğiyle güzel ekibimizle  TPAO ile yeni projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Devletin  gelecek 10 yıl için dünyanın en büyük 10 ekonomisi ve 2023'e kadar  10 dünya markası şirket meydana getirme hedefi var. İşte  bu 10 şirketten biri de TPAO olarak biz olmayı hedefliyoruz. TPAO'da bu potansiyel var” diye konuştu.  


“ÜRETİLEN BİR VARİLİN
DIŞARIDAKİNİN KARŞILIĞI 15 VARİLDİR”
Dünya'nın her tarafında, yakın coğrafyamızda, Ortadoğu'da, Afrika'da çok aktif olmak istediklerini belirten Genel Müdür Şişman, “Bunları yaparken kendi ülkemizin içini hiç bir zaman ihmal etmeyeceğiz.  Çünkü içerde ürettiğiniz bir varilin dışarıda ki karşılığı 10-15 varildir. Bu ne demektir içerisi çok kıymetlidir. Sahalarımızda hummalı bir çalışma var. Herkes inanılmaz bir gayret içerisinde. Ama yönetim olarak çok güçlü bir projeksiyon ortaya koymamız gerekiyor” dedi.


“AGRESİF PROJELERİMİZ VAR” 

Genel Müdür Şişman, şöyle devam etti; “TPAO 60 yıllık tarihinde ilk defa Rusya'da saha satın aldı. TPAO'nun  buna benzer her iki yılda bir saha  satın alma hedefi var.Bunun dışında  şirket satın almaları gündeme gelebilir.  TPAO'nun parası var. Petrol fiyatlarının yüksek olması o anlamda  TPAO için avantajlı. Ama paramızı doğru kullanmak zorundayız. Hazine müsteşarlığı kasanızda kaç lira var bize verin demiyor. Yatırım yapın diyor. Yatırım yaptığımız zaman  önümüz açıktır. Afrika'da  çalışmalarımız olabilir, TPAO'nun Kuzey Irak'ta yatırımı yok ama Türkiye'nin kuzey Irak'a  ilgisi var.  Güney'de merkez hükümetle 4 projemiz devam ediyor. Bunlardan ikisi petrol, ikisi gaz projesidir. Bu gaz projelerinden bir tanesinde operatörlük yapıyoruz ve bizim için çok önemli. İnşallah bunu alnımızın akı ile bitirmek istiyoruz ama bunlar bizim için yeterli projeler  değil. Sadece Irak'ta değil, birçok ülkede faaliyet yapmamız lazım. Korkarak hareket etmenin bize bir faydası yok. Başarılı olmaktan başka bir çaremiz, yolumuz yok.”  

TPAO’DA HEDEF; ŞEYH GAZ
Bölge de Diyarbakır'da  Şeyl gazı ile ilgili  ortak bir proje yürüttüklerine de işaret eden TPAO Genel Müdürü Şişman, “Türkiye'nin şeyl gazı ile ilgili çok ciddi bir potansiyeli var. Ama bunun adı potansiyel. Yani bunu ürettiğiniz zaman bir anlam ifade eder. Bizde diyoruz ki, Trakya'da  Güneydoğu’da bunu üretime katalım, bu çok önemli. O nedenle  ancak 2015 yılı içinde  sağlıklı dataları paylaşabiliriz” dedi.

“BU YIL 100 KUYU AÇILACAK”
Geçen yıl 110 civarında kuyu kazdıklarını, 2014 yılı için ise yine 100'ün üzerinde kuyu projesinin planlandığını Şişman, sözlerini şöyle sürdürdü; “TPAO'da sorgulanması gereken ne kadar kuyu kazdığı değil ne kadar rezerve sahip olduğudur. Bunun üzerine ne kadar rezerv ilave ettiği, ne kadar ürettiği, üretimini ne kadar arttırdığıdır. Bizim buralardan sorgulanmamız lazım. Onun için bünyemizde yapılanma içerisindeyiz. Doğru noktalardan sorgulama yaparsak, o zaman stratejilerimiz de ona göre belirleriz. TPAO'yu operasyonel ve teknik faaliyet yapan bir  şirket olarak algılanmaktan çok, TPAO'yu Türkiye Cumhuriyeti'nin 50 Milyar dolarlık  petrol ve doğalgaz açığını aşağı çekmek için rezerve üretimini arttırması  noktasında sorgulanması gerekir.”

Editör: TE Bilişim