**Petrol-İş Sendikası Örgütlenmeden Sorumlu Genel Sekreteri Mustafa Tekik, Türkiye Petrolleri’nin küçültülmesine seyirci kalmayacaklarını söyledi ve ekledi; “Petrol’ün başkenti Batman’a TP ve TPİC Genel Müdürlüklerini istiyoruz.”
 

“PETROLÜN BAŞKENTİYİZ”
1993 Yılına kadar Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde 7000 işçinin çalıştığına dikkat çeken Petrol-İş Sendikası Örgütlenmeden sorumlu Genel Sekreteri Mustafa Tekik; “Son dönemlerde TP’de çalışanların sayısı 2000’e düştü” dedi. Türkiye Petrollerinin yeni yapılanmasıyla Ankara’daki Genel Müdürlüğün Batman’a taşınması için de kampanya başlattıklarını belirten Tekik; “Batman, Diyarbakır ve bölgede günde 60-70 bin varilin petrolün üretildiği bölgede neden TP ve TPİC’in Genel Müdürlüğü Batman’da olmasın?” dedi. Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz ile yönetim kurulunun da bulunduğu basın toplantısında TP ve TPİC’in geleceği masaya yatırıldı.


“KAMU STATÜSÜNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”
Türkiye Petrollerinin küçülmesine yönelik mücadelelerinin sürdüğünü kaydeden Şube Başkanı Kaygusuz, şöyle konuştu; “Batman, petrolün ana şehridir. Bu şehri var eden Türkiye Petrolleri ve petroldür. Atalarımızın bize bıraktığı bu şirketi sahiplenmeliyiz. TPİC’in kamu kurumu statüsüne geçmesi yararlı olacaktır. Bu talep çok zor değildir. Hukuksal ve yasal bir işleyişle TPİC kamu kurumu statüsünü alabilir. Çabamız TPİC’in yasal bir kamu kurumu haline gelmesidir.”


“BÖLGEDE 60 BİN VARİL PETROL”
Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Tekik, Batman ağırlıklı bölgede 60-70 bin varil üretiminin Türkiye’nin yüzde 12’lik yakıt ihtiyacını karşıladığını ifade etti. Yerli petrol üretiminin küçümsenmemesinin gerektiğini de anımsatan Tekik; “1993’e kadar Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalışan işçi sayısı 7000’lerdeydi. İşçi, mühendis ve taşeron sayısıyla bu rakam, bugün 2000’lere kadar düştü. Bu şirket hep küçüldü. Bu işte hepimizin payı var.  Batmanlıların bu kurumu sahiplenmesinin zamanı gelip geçmiştir. Yakında yabancı şirketler, bu bölgede kaya gazından petrol üretimi yapacak. Neden bu üretimin milli petrol şirketimiz yapmasın” dedi.


“ERKEN EMEKLİLİĞE KARŞIYIZ”
Türkiye Petrolleri genelinde 3200 kişinin çalıştığına da işaret eden Tekik, sözlerini şöyle sürdürdü; “Emeklilik yaşını 55’ten 48’e kadar düşürülmesi planlanıyordu. Buna karşı çıktık. Gönüllük temelinde emeklilik olabileceğini açıkladık. TPİC’ten işten atılan 350 kişiden 250’si işe döndü, 100 kişi dönmedi. TPİC’te 500-600 kişi çalışıyor. İkramiye, mesai vb. gibi bazı haklardan yoksun olan bu çalışanların sosyal haklara kavuşturulması talebinde bulunduk. İşten atılan eski TPİC emekçilerinin tekrar işlerine dönmesini talep ettik.” (Reşat Yiğiz)

 

Editör: TE Bilişim