**Mısır hasadının ardından bazı çiftçilerin bilinçsizce tarlalarda anız yakması halkın sağlığını olumsuz etkilerken, Batman ve yöresinde örnek çiftçiler de tarlayı sürmeyi tercih ediyor. 


**Ateşe verilen tarlalarda toprağın verimsizleştiğini belirten örnek çiftçiler; “Mısır’ı kaldırdık, amacımız topraktaki canlıları korumak. Anız yangını tarlaya büyük zarar veriyor” dediler.

YEDİYOL’DA ÖRNEK ÇİFTÇİ
Mısır hasadının ardından bilinçsiz çiftçilerin ateşe verdiği tarlalardan yükselen anız yangınları dumanları Batman kent merkezini duman altında bırakırken, ilgili kurum ve kuruluşlar harekete geçti. Batman kent merkezine bağlı Yediyol köyünde bazı çiftçilerin, mısır saplarını kaldırmak için traktörle toprağa sürmesi İl yöneticileri ile çevrecilerden tam puan aldı. Batman ve yöresinde önceki yıllara göre anız yangını sayısında düşüş olduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş; “Komşu İl’e göre çiftçilerimiz tarlasında anız yakmamayı tercih ediyor. Daha çok anız yakma olayı Diyarbakır’ın Bismil ve Silvan ilçelerine bağlı bölgelerde yaşanıyor” dedi.




“TOPRAK YANMIYOR”
Anız yangınlarının olduğu topraklarda verimin her geçen yıl düştüğüne işaret eden Başkan Aydiş, şöyle devam etti; “Anız yangınları resmen toprağı yakıyor, verimsizleştiriyor. Oda olarak her hasad mevsimi öncesinde çiftçileri uyarıyoruz. Anız yangınlarının toprağa verdiği tahribata dikkat çekiyoruz. Verim düştüğü gibi topraktaki onlarca canlı yok oluyor. Bir çok çiftçi bunun farkında. Batman ve yöresinde eskisi gibi çiftçi tarlasını hasad sonrasında ateşe vermiyor. Yeni ekim alanı için tarlasını daha çok sürmeyi tercih ediyor. Böyle örnek çiftçiler ödüllendirilmelidir.” Öte yandan kent merkezine yakın olan Hava limanı bitişiğindeki Yediyol köyündeki çiftçilerin çoğu mısır hasadının ardından tarlalarını traktörle sürmeleri kentte günün konusu oldu.

Editör: TE Bilişim