*Son yılların sert kışının geçtiği Batman’da Sebze ve Meyve halinde Bafra-Ordu, Niğde ve Çukurova bölgesinden getirilen tonlarca soğan, lahana, turp ve patates dondu. Batman Komisyoncular Derneği Başkanı Abit Taymur, don yüzünden zarar ettiklerini söyledi.

MEYVELER ÇÖPE

Batman Sebze ve Meyve Halinde tonlarca sebze-meyve don yüzünden çöpe gitti. Son günlerde olumsuz hava şartları yüzünden Çukurova bölgesi başta olmak üzere Niğde ve Ordu-Bafra’dan getirdikleri lahana, patates ve soğanın don yüzünden çürümesi Komisyoncular esnafını zor durumda bıraktı. Komisyoncular Derneği Başkanı Abit Taymur, 72 Komisyoncu esnafının bulunduğu Sebze ve Meyve hali’nde çatı ve yer sıkıntısı yüzünden tır ile kamyonlarda beklettikleri meyvenin donduğunu ifade etti. Komisyoncu esnafının ciddi zararının olduğuna işaret eden Başkan Taymur, “Son 2 günde 3 ton lahana, 2 ton soğan, 4 ton patates ve 1.5 ton da turpu don vurdu. Don’un vurduğu meyveyi mecburiyetten çöpe atıyoruz. Mevsimin bu kadar sert geçeceğini beklemeyen Komisyoncular çok miktarda meyve talebinde bulununca hesaplarımız tutmadı” dedi.



MEYVEYE KIŞ ARTIŞI

Kışın sert geçmesini göz önünde bulundurdukları için fazla sebze-meyve getirmekten çekindiklerini de ifade eden Başkan Taymur, şöyle devam etti : “Portakal, mandalina ve elmaya büyük bir talep var. Fakat bazı meyveleri don vurduğu için de getirmekten ürküyoruz. Lahananın kilosu 700 kuruş ama don yüzünden tonlarca lahana ve diğer meyveleri çöpe attık. Büyük baş hayvan besicileri meyveleri çöpe attığımızı duyunca depolarımızdaki donan meyveleri de dağıtmaya başladık. Ayrıca olumsuz hava şartları yüzünden fazla meyve talep etmeyince de fiyatlar yükseldi. Portakal 50 Krş, mandalina 60 Krş, Elma ise 1.5 TL’den alıcı buluyor. 350 kuruşa sattığımız soğan en fazla dondan etkilenen ürün oldu. Son 10 günde 30 tona yakın meyve çöpe gitti. Seralardaki domates ise 2.5 TL’den satışa çıkarıldı. Fakat don korkusu yüzünden domates ve salatalık ürünlerini getiremiyoruz.”

Editör: TE Bilişim