*Batman’ın ilk terzilerinden Muhip Atakan ile 1985 yılına kadar Gör Pasajı’nda ortaklık yaptığını söyleyen Nahirci: “Hala iş yerimin açış ruhsatı Batman’ın ilk terzisi adına kayıtlıdır. 80 Yaşındaki Muhip Atakan Yalova’da yaşıyor, ben ise terziliğe devam ediyorum. Eski terzilerin çoğu hayata veda etti. Mesleğin son nesliyiz” diye konuştu.

“GÖR PASAJI GÖRÜLMEYE DEĞERDİ”
Batman’da 46 yıldır terzilik yapan 66 yaşındaki Mehmet Nahirci, Batman’ın ilk terzilerinden Muhip Atakan ile yıllarca Cumhuriyet meydanındaki Gör Pasajı’nda terzilik yapan eski esnaflardan. 1985 yılına kadar Batman’ın ilk terzisiyle ortaklık yaptığını belirten Nahirci: “Bu pasajdan önce 1957’de Batman ‘ilçe’ olunca burası Ziraat Bankası’nın 2 katlı binasıydı. Kısa bir sürede otele dönüştürülen bina, 1970’in başında yıktırıldı. Bina sahibi merhum Yusuf Gör, o dönemler çok modern olarak yaptığı 3 katlı binada saygın esnaflar vardı. Serbest Koyuncu, Mehmet Göncü, Avukat Abdulkerim Şerefhan, diş tabibi Beşir Büyükbay ve Emin Güven gibi tanınan esnaflar vardı. 1. Noter de bu pasajda olduğu için Gör Pasajı görülmeye değer bir iş merkeziydi” dedi.

“ESKİ ESNAFLAR YAPRAK
DÖKÜMÜ GİBİ AYRILDI”
1960 ile 1970 yılları arasında Cumhuriyet Meydanı’nın, petrol şehrinin en gözde alanı olduğunu ifade eden Nahirci, şöyle devam etti: “Meydanın çevresinde Muhip Atakan, Ethem Amcaoğlu, Suat Şendur, Edip Erdem, Eyüp Özgüner, Abdullah Karaer ve Davut Yıldırım gibi tanınan terziler vardı. Terziliğe Davut Yıldırım’ın yanında başladım. 1977 yılında askerden döndüm. Siirtli Muhip Atakan’a ortak oldum. Ortağım meslekte yorulunca ben bu işi üstlendim. 70’li yıllarda Batman’ın göz bebeği olan Gör Pasajı olan iş merkezine yüzlerce petrol işçisi gelir, alışverişi yapardı. 1990’da Batman ‘il’ olduktan sonra şehir büyüdü, eski şehir merkezi de geride kaldı. 40 Yıl öncesinde bu iş merkezinde kiralık yer bulmak imkansızdı.”

“CUMHURİYET MEYDANI ŞENDİ”
Cumhuriyet meydanındaki eski esnafların bir bir mesleği bıraktığını bazılarının da büyük şehirlere yerleştiğini söyleyen Nahirci: “Meydan 1990’lara kadar şen bir alandı. O meydanın çevresinde kimler yoktu ki? Mahmut Ortaboy, Sipahioğulları, Hayat Taksi’nin sahipleri Kubba ailesi, Ahmet Evrensel ve Mehmet Kurt gibi Batman’ın önemli simaları ticaret yapardı. Meydan o kadar güzeldi ki, her renk vardı. Cumhuriyet alanının bir köşesinde faytonlar diğer köşesinde ise taksiler vardı. Faytonların sesi kulağımıza müzik gibi gelirdi. Gözümü bu meydanda açtım, mesleğime de devam ettiğim sürece Gör Pasajı’ndan ayrılmayacağım. Bazen eski simaları görmediğimde hüzünleniyorum. Eski günlere zaman zaman dalıp gidiyorum” diye konuştu.

“TİCARETTE SÖZ VE SEVGİ VARDI”
Nahirci, Batman’ın eski ticaret günlerine de değindi: “Eskiden ticarette söz ve sevgi vardı. Şimdi ki gibi, üzülerek söylüyorum, dolandırıcılık yoktu. İnsanlar menfaat için birbirini sevmezdi. Sevgi içtendi. Bana sorsanız Batman’ın 70’li ve 80’li yılların ticaretini örnek gösteririm. Örneğin, Gör Pasajı’nda bir esnafın işi ters gitti mi bir araya gelir yardım ederdik, gerek maddi gerekse manevi olarak o esnafın yanında olurduk. Şimdilerde böyle bir dayanışmadan söz edebilir misiniz? Batman 90’lı yıllardan sonra kültürü de fiziki yapısı da değişti. Oysa bu şehrin eski meydanları, çarşıları unutulmamalı. Batman 14 haneli İluh’tan yarım milyonluk şehre dönüştüyse geçmişin yöneticileri ve esnaflarıyla bugünlere gelmiştir. Eski esnafların adları eski çarşının sokaklarında yaşatılabilirdi! Ne acı ki bugün şehrin dününe tanıklık yapan eski meydan ve çarşı hizmette öksüz duruma düşmüştür. Kısacası, Batman’ın eski günlerini ve eski ticaret ahlakını özlemle anıyorum.”

Editör: TE Bilişim