** Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Kefre (Arıca) köyündeki tescilli Mor Yakup kilisesinin, Kültür Turizm Müdürlüğü ve Özel İdare’nin restorasyon çalışmaları, Hollanda’daki Batmanlı Süryanileri umutlandırdı. 35 Yıl önce terk ettikleri köylerine dönüşü düşündüklerini belirten Musa Çitgez: “Kilisedeki tadilat çalışmaları bizi dönüş için umutlandırdı” dedi.

 

“KÖYÜMÜZE NEDEN DÖNMEYELİM”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in çocukluğunun geçtiği Gercüş ilçesine bağlı Arıca (Kefre) kilisesinin restorasyon çalışmalarına dahil edilmesi, Hollanda’daki Batmanlı bazı Süryanileri dönüş için umutlandırdı. Kültür Turizm Müdürlüğü ile Özel İdare Genel Sekreterliği’ni ziyaret eden Süryanilerin önde gelen isimlerinden Musa Çitgez, Şaban Çitgez ve Dikran Civan, yıllar önce ayrıldıkları topraklarına dönüş için umutlandıklarını söylediler. Tescilli kilisenin restorasyon kapsamında aydınlatma ve yol düzenleme çalışmalarının sürmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Kefre’li Süryaniler: “Bu çalışmalar 35 yıldır ayrıldığımız topraklara bizi yeniden getirmeye yetecektir. Yeter ki bu adımların devamı gelsin” dediler.

 

“TARİHİ DEĞERLERİMİZ KORUNSUN”
Süryanilerin tarihi değerlerinin korunmasından mutlu olduklarını belirten Süryanilerin önde gelen isimlerinden Musa Çitkez, şöyle devam etti: “Kadim Ortodoks Süryani aleminde romatizmalı hastaların mutlaka Mor Yakup kilisesine gelmesi gerekiyor. Romatizmalı her Süryani buraya geldiğinde şifa bulur. Yıllardır Hollanda’dayız ama hiçbir zaman topraklarımızdan kopmadık, kopmayacağız da. Tarihi değerlerimizin korunmasından son derece mutluyuz. Kültür Turizm Bakanlığı ile Batman’daki bazı kurumların başlattığı bu çalışmalara büyük değer veriyoruz. Biz de imkanlarımız dahilinde kutsal mekanımıza destek vereceğiz. Yol ve ulaşım sorunu tamamlanan kilisenin tadilat çalışmalarının kısa sürede bitirileceğine inanıyoruz.”

 

Editör: TE Bilişim