** Batman’ın Cudi ve Bayındır mahallelerinde oturan dargelirli aileler, kümes hayvanları için yollara savrulan mısır danelerini topluyor. Gün boyu Batman-Hasankeyf karayolunda ellerinde süpürgeleri düşürmeyen kadınlar: “Kamyonlardan düşen daneleri toplayıp, kümes hayvanlarımıza veriyoruz” dediler.

“HAYVANLARIMIZ İÇİN TOPLUYORUZ”

 

Ekim ayının ilk haftasında sona erecek olan mısır alım kampanyasının son günlerinde ürün yüklü kamyonlardan yollara savrulan mısır daneleri dar gelirlinin umudu oldu. Batman’ın Cudi ve Bayındır mahallelerinde geçimlerini kümes hayvanlarından sağlayan dargelirli kadınlar, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte karanlık çökene kadar kamyonlardan dökülen mısır danelerini topluyor. Batman-Hasankeyf karayolu ile TMO binası önündeki uzun araç kuyruğundaki brandasız kamyonlardan zaman zaman çevreye savrulan daneleri topladıklarını belirten kadınlar: “Daneleri kümes hayvanlarımıza götürüyoruz. Yem alacak durumda değiliz. Mecburiyetten yollara dökülen daneleri topluyoruz” diye konuştular.

 


“GÜNDE 20 KİLO DANE TOPLUYORUZ”
Toprak Mahsülleri Ofisi'nin bu yıl Batman ve çevresindeki illerden alımı planladığı 135 bin ton mısırda sona yaklaşırken, mısır yüklü kamyonlardan düşen danelere dar gelirliler akın etti. Mısır alım sezonunda her yıl kümes hayvanlarının yem ihtiyacını karşıladıklarını ifade eden kenar mahallelerdeki dargelirli kadınlar, şunları söylediler: “Geçimimizi hindi, tavuk ve ördek gibi kümes hayvanlarından sağlıyoruz. Yem alacak maddi durumumuz yok. Ürünlerini TMO'ya getiren kamyon yüklü araçlardan düşen daneleri toplayıp eve götürüyoruz. Bu yıl verim yüksek olunca günde ortalama 20-30 kilo mısır danesini topluyoruz. Alım sezonunda yola dökülen mısır danelerini toplamak için TMO’nun önündeyiz.” (Barış Arslan)

 

Editör: TE Bilişim