**Tarihi ilçe Hasankeyf’te Zeynel Bey kümbeti ve Artuklu hamamının ardından İmam Abdullah Zaviyesi de taşınıyor. Üç parça halinde taşınacak zaviyede türbe 800, minare 400, müştemilat ise 200 ton ağırlığında. DSİ Genel Müdürlüğü, taşınmanın bu sabah 05.00’te başlayacağını duyurdu.

TAŞINACAK 3’ÜNCÜ ESER
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te eserler tek tek taşınıyor. Zeynel Bey kümbeti ve Artuklu hamamının ardından 12. Yüzyılda Artuklular tarafından inşa edilen, yıkılmasının ardından Eyyubiler döneminde yeniden inşa edilen İmam Abdullah Zaviyesi de arkeoparka taşınıyor. DSİ Genel Müdürlüğü Basın Müşavirliği yaptığı açıklamada, zaviyenin üç parça halinde bugün sabah 05.00’te taşınacağını duyurdu. Taşıma işlemleri öncesi eserler, bulunduğu yerlerden krikolarla kaldırıldı. Daha önce olduğu gibi tarihi eserler, özel araçla yaklaşık 2.5 kilometrelik alandaki arkeoparka taşınacak.

“3. TAŞIMA OPERASYONU”
Ilısu barajı göl alanında kalan İmam Abdullah Zaviyesi, İmam Abdullah Türbesi, Minaresi ve Müştemilat Bölümü halinde taşınacak. İmam Abdullah Zaviyesi, ortak avlu içerisinde kuzeyde bulunan ve içerisinde sandukanın da bulunduğu kare formlu türbe, türbenin hemen doğusunda yer alan minare (kule) ve bu yapılara güney yönde eklemlenen zaviye ve giriş bölümlerinden oluşan bir anıt. DSİ’den yapılan açıklama şöyle: “Türbe 800 ton, Minare 400 ton, Müştemilat Bölümü ise 200 ton olup taşıma tertibatı da dikkate alındığında taşınacak yük; türbede 850 ton, minarede 450 Ton ve Müştemilat bölümünde ise 250 ton olacaktır. İmam Abdullah Zaviyesinin üç ana kütle halinde taşınacağı mesafe; mevcut konumlarındaki başlangıç noktasından yeni konumlarındaki bitiş noktasına kadar 2 bin 400 metredir. Zaviye, 62 metre üst kota taşınacaktır.” Öte yandan minarenin taşıma işlemi ise Çarşamba günü yapılacak. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim