SON BÖLÜMÜ DE TAŞINDI
Ilısu Baraj gölü havzasından kurtarılan 7 tarihi eser arasında yer alan Batman’ın tarihi ilçesi  Hasankeyf’teki 610 yıllık Eyyubi  camisinin son bölümü de yeni yerleşim birimi yakınındaki arkeopark’a taşındı. Üç parçası daha önce taşınan tarihi caminin son bölümü olan 2500 ton ağırlığındaki oda, 352 tekerlekli özel platformdan oluşan araca yüklendi. Sabah saatlerinde taşıma işlemlerine başlanılan Eyyubi Camisi’nin son bölümü 5 kilometre uzaklıktaki yeni yerleşim birimine konuşlandırılacak yer için yola çıktı. Batman-Hasankeyf karayolunun bir bölümü trafiğe kapatıldı. Hollandalı firma yetkililerinin de bulunduğu taşıma işlemleri sırasında Dicle nehri üzerinde yeni yapılan köprü kullanıldı. Taşıma işlemleri 6 saatlik sürenin ardından hasarsız bir şekilde tamamlandı.

ÜÇ PARÇA DAHA ÖNCE TAŞINMIŞTI
Tarihi Hasankeyf ilçesinin önemli eserleri arasında yer alan Eyyubi dönemine ait caminin üç parçası ise daha önce Kültürel Park’a götürülmüştü. Hasankeyf’te oturan bazı ilçe sakinleri, 610 yıllık caminin son bölümünün taşıma işlemlerini görmek için evlerinin damları ile geçiş güzergahında bekledi. Yıllarca camiye komşu olan bazı Hasankeyfliler, duygulu anlar yaşadı. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, taşınma kapsamındaki 7 eserin, Kültürel Park’ta bir araya geldiğini söyledi. Zeynel Bey türbesi, İmam Abdullah zaviyesi, Artuklu hamamı, Orta kapı ve Süleyman Koç minaresinden sonra taşınan eser ise 610 yıllık Eyyubi (Kızlar) Camisi oldu.

“YENİ YERİNDE DE İBADETE AÇIK OLSUN”
Caminin taşıma işlemlerini hüzünle izleyen bazı Hasankeyfliler: “Yıllarca Eyyubi camisinde ibadet yaptık. Taşınan son eserdi. Bu eseri de uğurladığımız için üzgünüz. Yeni yerleşim biriminde bir arada tutulan tarihi eserlerden Eyyubi camisinin o bölgede de ibadete açık tutulmasını istiyoruz. Son eserler gidince biz de yavaş yavaş buradan gitmenin hazırlığındayız” dediler. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim