**Batman’ın Binatlı köyünde düzenlenen GAP İdaresi’nin ‘TEYAP’ projesi kapsamında düzenlenen ‘Tarla günü’nde hasad biçimiyle ilgili uzmanlar bilgiler paylaştı.

** Yeni biçim tekniğinin çiftçiyi rahatlatacağını belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş; “Biçerdöverlerin hasatta daha dipten kesim yapmasıyla anız yangınları azalacak. Bu teknik sayesinde hem çiftçi bol kazanç sağlayacak hem de tarlasında anız yangınına izin vermeyecek” dedi.

TARLADA BULUŞTULAR
GAP İdaresi’nin ‘Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi’ (TEYAP) kapsamında Binatlı köyünde çiftçilere yönelik ‘Tarla günü’ düzenlendi. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yöneticileri, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve GAP İdaresi uzmanlarının katıldığı eğitimde hasatta biçim tekniğine dikkat çekildi. Çiftçi örgütlerinin de katıldığı tarla gününde yöre çiftçisini rahatlatacak olan biçim tekniği sayesinde anız vakalarının tarih olacağını kaydeden Başkan Aydiş; “Daha önce hasadın toplandığı buğday ve diğer ekili alanlarda bir karıştan fazla saman geride kalırdı. Bu da ister istemez anız yangınlarına davetiye çıkarıyordu. Biçerdöverlerle yapılan yeni anlaşmayla hasat daha dipten yapılacak. Bu da anız için elverişli olmayacak” dedi.


“ÇİFTÇİ, BOL SAMAN ELDE EDECEK”
Başkan Aydiş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Biçerdöverler yöremizde hasat işlemlerini sürdürüyor. Bu yıl biçim tekniği konusunda çiftçilere büyük kolaylık sağlayan bir uygulamayla karşı karşıyayız. Artık tarlalarda saman sapı kökten kesilecek. Daha önce biçerdöverciler için maliyet oluşturan bu yöntem çiftçinin cüzi bir ücret artışıyla artık uygulanacak. Bu sayede çiftçi ürün kadar tarlada saman da elde edecek. Hemen her yıl yaşanan anız yangınları hem toprağa hem de çevreye verdiği zararın boyutu ürütücüydü. Bu yöntemle artık anız yangın vakaları geride kalacak. Çiftçi üründen kazandığı kadar samandan da gelir elde edecek.”

ÇOĞULCU YAYIN MODELİ PROJESİ
GAP-TEYAP Batman ve Siirt İl Uzmanı Hatice Demir Kaya, Batman Ziraat Odası’nın başlattığı örnek uygulamanın çiftçinin yararına olacağını kaydetti. Kaya, şunları söyledi: “Batman’da anız yangınları önemli sorunlardan biri. Tarlada çiftçilerimizin yapmış olduğu sapı dipten kesme uygulaması oldukça önemli bir faaliyet. Bu durumun tüm köylerde yaygınlaşmasını ve örnek olmasını istiyoruz. Ziraat Odası ve Biçerdöverler Dernek başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Taleplerin yaygınlaşması için çiftçiler kar elde edecektir. ‘Çiftçi örgütleri çoğulcu yayın modeli’ projesi protokolü imzalandı. Önemli olan çiftçi örgütleriyle tarımsal yayın ve danışmanlık faaliyetlerini gerçekleştirerek, çiftçi örgütlerine destek sunmaktır.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim