* 25 dönümlük tarlasında 70 fare öldüren Ömer Yıldırım, “Kış mevsiminde yuvaları kardan kapanan fareler havalardın ısınmasıyla birlikte tarlalara zarar veriyor. Çoğu üretici tarlaya ya zehir ilacı bırakıyor yada traktörlerin eksoz dumanıyla fareleri ortadan kaldırıyor” diyor.

ÇİFTÇİ, TARLA FARELERİYLE BAŞEDEMİYOR

Batman merkeze bağlı Binatlı (Bıleyder) köyünde hububat ekicileri tarlalara zarar veren fareler için kapan kuruyor. 25 dönümlük tarlasında 70’i aşkın tarla faresini kapanla öldüren buğday ekicilerinden Ömer Yıldırım, “Ekinin filizlendiği şu günlerde tarla fareleri ekili alanlara büyük zarar veriyor. Bu yıl sert bir kış geride kaldı. Kar yağışından yuvaları kapanan fareler havaların ısınmasıyla tarlalarda maalesef cirit atıyor. Bazı çiftçiler zehir ilacını tarlalara bırakıyor. Bazıları da traktörlerin eksoz gazını yuvalara bırakıp farelerle mücadele etmeye çalışıyor. Yılan sayısı azalınca tarla faresi arttı” dedi.



TARLADA VERİM DÜŞÜYOR

Binatlı köyü çiftçilerinden Ahmet Eren, Sami Güneş ve Ahmet Öztürk, tarla farelerinin ekili alanlarda verimi düşürdüğüne dikkat çekti. Eren, Güneş ve Öztürk şunları söyledi: “Tarla fareleriyle etkin mücadele edilmesi için Tarım teşkilatından da destek istiyoruz. Bu mevsimde tarla fareleri mahsule büyük zarar veriyor. Buğday ve arpa başakları tuttuğunda da yine fareler tarlalarındaki verimin düşmesine neden oluyor. Eski ilkel yöntemlerle de olsa tarla farelerine karşı gerek kapan, gerekse de diğer yöntemlerle tedbir alıyoruz ama yeterli değil. Tarım teşkilatının, farelerin tarlalara zarar vermemesi konusunda bilimsel bir çalışma yapmasını istiyoruz.” (Reşat YİĞİZ)

Editör: TE Bilişim