** Bu yıl yaklaşık 200 bin ton buğday rekoltesinin gerçekleştiği Batman’da, çiftçinin ürününü teslim ettiği TMO’da kamyonlardan dökülen buğday taneleri dargelirlilerin geçim kaynağı oldu.

FIRÇALARLA TOPLUYORLAR
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Batman Şube Müdürlüğü’ne ürünlerini teslim eden çiftçinin kamyonlarından caddeye savrulan buğday taneleri, dar gelirlinin geçim kaynağı gibi. Günde 20-30 teneke arasında buğday toplayan Cudi ve Bayındır mahallesindeki bazı dar gelirli aileler: “Hasad mevsimi gelince kamyonlardan savrulan buğdayları toplamak için erken saatlerde yollardayız. Bu yıl sığınmacı bazı aileler de buğdayı toplayınca bize kalmaz diye erken saatlerde buğdayı toplamaya çalışıyoruz.”

“ALIMLAR SÜRDÜKÇE YOLDAYIZ”
Alımlar sürdükçe yere dökülen buğday ve arpa tanelerini toplamaya devam edeceklerini belirten kenar semtteki dar gelirliler, şöyle konuştular: “Çoluk-çocuk yola savrulan hububat tanelerini topluyoruz. Bazı aileler topladığı ürünü besi hayvanları için götürüyor. Bazıları da topladığı buğday ve arpayı değirmenlere götürüp öğütüyor. Alımlar bitene kadar buğday topluyoruz. Daha önce tarlalara gidip çiftçiden fitre ve zekat için buğday istiyorduk. Şimdi ise yollara dökülen ürünü topluyoruz.”

Editör: TE Bilişim