BİNA ÖĞRENCİLERE DAR GELİYOR

Savaştan kaçıp, Türkiye’ye sığınan Suriyeli ailelerin okul çağındaki çocukların eğitimi için resmi kuruluşlar ile STK temsilcileri, harekete geçti. Fatih mahallesinde açılan Suriye Can Derneği’ne okulunda 722, Pazaryeri’ndeki Dost Okulunda 350 öğrenci eğitim-öğretim görüyor. 27 Öğretmen ve üç personelin görev yaptığı Suriye Can Okulu Müdürlüğünü yapan Ahmet İsmail, Suriye’deki müfredata uygun eğitim veren okulların ders programları ve ders kitaplarının, Gaziantep’teki Suriye Eğitim Bakanlığı Temsilciliği tarafından hazırlandığını söyledi.

 

DİPLOMA, SURİYE’DE GEÇERLİ
Fatih mahallesinde 722 öğrenciye eğitim veren Can Okulu’nda dar sınıflarda ortalama 30 ila 35 öğrenci eğitim görüyor. Dersler, Türkiye’deki devlet okulları gibi Eylül ayında başladı, Şubat ayıda yarıyıl tatili olacak ve Haziran ayında da okul kapacak. Okulda dört ayda bir 300 TL eğitim ücreti alınıyor. Ancak bazı öğrenci velileri, bu parayı vermekte zorlanıyor. Haftada iki saat Türkçe dersi veriliyor. İngilizce, Matematik, Arapça, Fen, Hayat Bilgisi derslerini de gören öğrenciler, Müzik ve Beden Eğitimi dersleri yapmakta zorlanıyor. Mezun olan öğrencilerin aldıkları diploma ise sadece Suriye’de geçerli.

 

DAR BAHÇEDE TENEFFÜS
Okuldaki en büyük sorunlardan biri de teneffüs saatlerinin dar bahçede olması. Okul Müdürü Ahmet İsmail, ayda 1.250 TL kira verdikleri binada şimdiden yakıt sorununu düşündüklerini söyledi. Öğrencilerin kıyafet sorununun da olduğunu ifade eden İlyas: “Öğrenciler buldukları elbiselerle okula geliyorlar. Kış geliyor. En azından tek tip ceket ve kabanlı olmalarını istiyoruz. Fakat ailelerin durumu kısıtlı olduğu için bu talebi yerine getiremiyoruz. Bir de öğrenciler, uzak mahallelerden geldiği için servis aracı bulumadıklarından yaya gelmek zorunda kalıyorlar. Belediyeden en azından öğrencilerimizi ücretsiz taşımalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim