**Batman Düşünce ve İnanç Kadın Platformu, kitlesel basın açıklamasıyla Suriye’ye yardım konvoyu göndereceklerini duyurdu. Basın açıklamasında konuşan Platform Sözcüsü Betül Şat; “Hatay sınırından dünyaya haykırmak için, Suriyeli Tutsak Kadınlara Özgürlük için biz de Batman’dan yola koyuluyoruz” dedi.

ZULÜME DİKKAT ÇEKECEKLER
55 Ülkeden bir araya gelecek kadınlar, Suriye’de savaşın başından bu yana hapsedilen ve işkence gören kadınlara dikkat çekmek için ‘Vicdan Konvoyu’ adı altında otobüslerle Hatay sınırında toplanıyor. 44 Kişilik Batman kafilesinin yolculuğu öncesi Batman Düşünce ve İnanç Kadın Platformu, Atatürk Parkı önünde kitlesel basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan Platform Sözcüsü Betül Şat: “8 Mart Dünya kadınlar günü dolayısıyla Türkiye’nin dört bir tarafından Suriye zindanlarındaki tutsak kadınlar için yola çıkan uluslararası nitelikli ve sadece kadınlardan oluşan ‘vicdan konvoyu’na Batman’dan katılan kadınlar adına sesleniyorum. Mart 2011’den bu yana devam eden Suriye Savaşı sırasında, 1 Milyona yakın insan hayatını kaybetmiş ve her gün onlarca hatta yüzlerce insan ölmeye devam ediyor. Tam 7 yıl oldu. Herhalde hiç bu kadar çocuk şehit vermedik, bu kadar kadın eziyet görmedi. Herhalde bu kadar yaşlımız böyle hunharca katledilmedi” dedi.

“SURİYELİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ”
Döviz ve pankartların da açıldığı açıklamada Şat, şöyle devam etti: “Hiç bu kadar kimyasal bombayla muhatap olmadık. Biliyoruz ki Türkiye halkı her bir şehirde olduğu gibi Batman’da da Suriyeli kardeşlerimize sahip çıktı. Bugün Suriye zindanlarında hala 6736 kadın bulunmakta ve bu sayının 417 si çocuk. Bütün açıklığıyla söylemek istiyorum ki bu kadınlar sadece fiziksel işkence görmedi, tamamına yakını tecavüze de uğradı. Bu tecavüzlerden hamile kaldılar ve o zindanlarda çocuklarını doğurdular. 6736 kadın hala her gün o zindanlarda bu utancı yaşıyor. Suriye’deki savaş sırasında kadınlara yönelik cinsel saldırı, işkence, hukuksuz tutulmalar, uluslararası hukuka göre savaş suçu ve insanlığa karşı suç niteliğindedir. Bilinen tek gerçek şudur ki, Suriye Rejimi kadınlara tecavüz ve saldırıyı bir savaş silahı olarak kullanmaktadır.”

“TUTSAK KADINLARA ÖZGÜRLÜK”
Açıklamanın son bölümünde ise şöyle denildi: “Bizler Dünyanın dört bir yanından kadınlar olarak Suriye hapishanelerinde hukuka aykırı olarak tutulan ve işkence edilen kadınların seslerini duyurmak ve serbest bırakılmalarını sağlamak için dünyaya bir çağrı olarak ‘Kadınlar İçin vicdan konvoyu’ olarak yola çıkarıyoruz. Amacımız; Kadınların, Suriye’de savaşın başından bu yana işkence, tecavüz, infaz, hapis ve mültecilikle gelen dramlarına dikkat çekmek. Suriye’de savaş sebebiyle haksız bir şekilde tutulan tüm kız çocukları ve kadın mahpusların serbest bırakılması için çağrı yapmak ve girişim başlatmak. 8 Mart Dünya Kadınlar gününde binlerce kadınla dünyanın kör olduğu bu savaş suçunu Hatay sınırından dünyaya haykırmak için Suriyeli Tutsak Kadınlara Özgürlük için biz de Batman’dan yola koyuluyoruz. Bu yolculuğumuza katılımıyla, paylaşımıyla, duasıyla destek veren tüm gönüldaşlarımıza teşekkür ediyoruz.” (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim