**Su deposu önünde basın açıklaması yapan Belediye Başkanı Mehmet Demir: “DEDAŞ, borçların yapılandırmasını kabul etmiyor. Su hakkı, yaşamsal haktır. Kanunla garanti altına alınmış bir durumdur. Yapılan kanunsuzluktur, DEDAŞ hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.

BATMAN YİNE SUSUZ BIRAKILDI
Batman Belediyesi’nin su borçları nedeniyle Dicle EDAŞ’ın dünden itibaren su kuyularında uyguladığı elektrik kesintisi devam ediyor. Belediye ile DEDAŞ yöneticilerinin görüşmelerinin ardından dün gece saatlerinde kuyulara elektrik verilmişti. Sabah saatlerinde ise kuyularda ikinci kez kesinti uygulandı. Belediye Eş Başkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz ise sabah saatlerinde su deposu önünde basın açıklaması gerçekleştirerek, süreci kamuoyuna duyurdu. DEDAŞ’ın uygulamasına tepki gösteren Demir: “Biz yönetimi devraldığımızda 8 Milyon 473 Bin TL elektrik borcu vardı. O dönemlerde DEDAŞ ile bazı görüşmelerde bulunduk, bu borçların yapılandırılmasıyla ilgili. DEDAŞ ise yapılandırma yapamayacaklarını söyledi. En fazla 3 taksite bölebileceklerini ifade ettiler” dedi.

“AYLIK 3 MİLYON ÖDERİZ DEDİK,
KABUL ETMEDİLER”
Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “31 Mart’ta Belediyeyi devraldığımızda Belediyenin 307 Milyon TL genel borcu vardı. Bu nedenle DEDAŞ’ın istediği rakamı veremeyeceğimizi belirttik. En son dün bir tebligat gönderdiler, ‘eğer tüm borcunuzu ödemezseniz elektriği keser şehri susuz bırakırız’ dediler. Yazının gelmesi ile suyun kesilmesi aynı anda oldu. Dün gece 00.30’da kendileriyle bir görüşme yaptık. Talebimiz şu oldu: aylık 2 milyon ödeyebileceğimizi, mahsuplaşmalarla beraber 3 milyona kadar çıkabileceğimizi belirttik. Yılbaşına kadar en azından bize bir olanak tanımaları istedik. Ondan sonra aylık yapılandırmaya yaparak tüm borcumuzu ödeyebileceğimizi söyledik. Fakat, bu önerimizi DEDAŞ yetkilileri kabul etmedi. Her ay bizden 4 Milyon TL ödeme istediler. Gelir-giderlerimizi göz önüne getirdiğimizde istedikleri rakamı veremeyeceğimizi illettik. DEDAŞ’a toplam borcumuz 15 Milyon TL, şu ana kadar 8 milyon TL ödedik.”

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK”
Sabah saatlerinde DEDAŞ’ın yeniden kesinti uyguladığını kaydeden Demir: “Ne yazık ki dün anlaşıp yeniden enerji vermelerine rağmen bu sabah yeniden kesinti yaptılar. Tabi burada çalışan personellerimiz izin vermeyince, burada su kuyularını besleyen trafodan enerjiyi kesemedikleri için şu anda bir bölgenin tümünün elektriğini kestiler. Bu da kabul edilebilecek bir durum değil. Su hakkı, yaşam hakkıdır. Kanunla garanti altına alınmış bir durumdur. Onların yaptıkları tamamen kanunsuzdur. Biz bunu kabul etmiyoruz. Batman Cumhuriyet Başsavcılığına da suç duyurusunda bulunduk. Umarım Batman halkının yararına doğru bir kararın çıkmasıdır. Eğer DEDAŞ bunda ısrar ederse tüm Batman halkını kurumun önüne davet edeceğiz. Su kesintisi, Batman’ın yaşam ve sağlık hakkına bir müdahaledir” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim