TARİHİ CAMİ 15 GÜNDE TAŞINACAK

Devlet Su İşleri ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü kontrolünde Hasankeyf’in en büyük camisinde, El Rızık camisinin taşıma işlemlerinde son rötuşlar yapılıyor. Platform seviyesine gelen 609 yıllık camii Hasankeyf’te taşınacak son eser olacak. 1.700 ton ağırlığındaki cami krikolarla yerden 192 santim metreye yükseldi. Ilısu Barajı nedeniyle daha önce Zeynel Bey türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Orta kapı, Kızlar camisi, Koç camisi minaresi ve El Rızık caminin minaresi taşınmıştı. El-Rızık caminin taşınması için eski çarşının boşaltılmasını bekleniyor. Tarihi çarşının boşaltılması bekleniyor. Daha önce 7 eserin taşındığı kültürel parka son eserin kalıntıları da taşınmış olacak.

ESNAFLAR NE DİYOR

El-Rızık camisinin tüm Hasankeyfli de güzel anılar bıraktığını söyleyen 19 yıllık esnaf Hamdullah Gündüz: “El-Rızık camisi 1419 yılında inşa edildi. Biz de camiye komşuyduk. Hasankeyf’e gelen turistlerin tümünün dikkatini bu cami çekiyordu. Önce minaresini taşıdılar. Şimdi ise kalan gövdesi kısa bir sürede taşınacak. Tarihi eserler taşınıyor, ancak anılarımız kalacağı için hüzünlüyüz. Çocukluğumuzun geçtiği yerden ayrılmak biraz zor olacak. Ancak yapılacak bir şey yok. El Rızık camisinin diğer bir özelliği ise Allah’ın 99 adının yer aldığı bir kitabe de var. Diğer eserler titizlikle taşındı. Umarım El-Rızık Camisi de aynı şekilde yerine monte edilir” dedi.

“CAMİ TAŞINIRSA, İŞLERİMİZ ETKİLENECEK”

Hasankeyf’te taşınacak son eser olan El Rızık camisinin taşınması için tarihi çarşının boşaltılmasının gerektiğini belirten esnaf Şakir Öztekin: “Yakında El Rızık camisinin taşınacağı için eski çarşıyı yıkacaklarını söylüyorlar. Hasankeyf El Rızık camisinin minaresinin taşınacak olması işlerimizi de etkiledi. Son iki yıldır artık Hasankeyf’e yerli turist dışında yabancı turist gelmemeye başladı. İnşallah yeni Hasankeyf’te rahat ederiz. El Rızık camisinin son gövdesi, son parçasını yakında taşıyacakları için bu çarşıyı boşaltmamızın gerektiğini söylüyorlar” diye konuştu.

“BURASI TARİH KOKAN BÖLGE”

Hasankeyf’e yerli turist turu düzenlediğini belirten tur rehberi Zeliha Buharalı, şunları kaydettiler: “Yıllarca Güneydoğu’ya yerli turist taşıyorum. Bu yılda 4 turu gerçekleştirdim. Bu bölge için çok vatandaşlar çekingendir. Hasankeyf, böyle olmamalıydı. İnşallah daha iyi olur. Getirdiğim bütün konuklar memnun ayrılıyorlar. İnsanlara teşekkür ediyorlar ve ön yargıları kırarak dönüyorlar. Güneydoğu Anadolu gerçekten tarih kokan bir bölge. İnşallah daha çok ziyaretçileri buraya getireceğiz. Hasankeyf’i unutmayalım.” Hasankeyfli Sabahattin Tapkan ise “Hasankeyf son demlerini yaşıyor. Eskisi gibi iş yapamıyoruz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim