**Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Batman’da düzenlediği basın toplantısında ekonomiden terörle mücadeleye dek açıklamalarda bulundu. Başbakan Yardımcısı Şimşek: “Ekonomide Türkiye kaynaklı endişeleri giderdik” dedi.

 “TERÖRLE MÜCADELEDE BAŞARILIYIZ”
Batman’da bir dizi toplantı gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dün Kristal Park’ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündemdeki konuları değerlendiren Şimşek: “Terörle mücadelede gerçekten hükümetimiz büyük bir başarı yakaladı. Her şeyden önce biliyorsunuz, Suriye devlet olma niteliğini kaybetmişti. Bu da terör örgütleri için verimli bir alana dönmüştü ve terör örgütleri Türkiye’yi hedef tahtasına oturtmuştu. Türkiye bu terör koridorunu kırdı, yıktı. Net olarak söyleyeyim; gerek Türkiye’nin aktif bir şekilde operasyonların dışarı taşıması gerekse sınıra örülen duvar, gerekse teknoloji sayesinde ve hükümetimizin kararlığı bir araya gelince onlardan gelen tehditler önemli bir ölçüde bertaraf edildi. Tabi Irak’ta boşluklar var, orayı terör örgütleri kullanıyor. Yine hükümetimiz son ederce kararlı ve şu anda Kuzey Irak’ın içlerine kadar terörle mücadele operasyonu söz konusu, bu konuda kararlıyız. Bizim hükümet olarak ülke olarak asla ve asla ne Irak’taki ne Suriye’deki Kürt kardeşlerimizle asla bir sorunumuz yok. Tam aksine oradaki Kürt kardeşlerimizin hep yanında olduk” dedi.

“DOLAR, TÜM PARA BİRİMLERİ
KARŞISINDA DEĞER KAZANDI”
Dolardaki dalgalanmaya da dikkat çeken Şimşek, doların tüm para birimleri karşısında değer kazandığına söyledi. Şimşek, şöyle devam etti: “Amerika’da faizler yükseliyor, Amerika merkez bankası daha önce bastığı paraları şimdi piyasadan çekiyor. Yani bilanço küçültüyor. Bunun üzerine biliyorsunuz bir de Amerika’da bir vergi reformu yapıldı. Aslında vergi reformu demek vergi indirimi. O da bütçe açığını artırdı. Artan bütçe açığını finanse etmek için Amerikan hazinesi daha çok dolara borçlanıyor. Bir taraftan Amerikan merkez bankası dolar likiditesini kısıyor, faizini yükseltiyor. Bir tarafta ise Amerikan hazinesi daha çok dolar talep ediyor. Bu da küresel dolar likidesini olumsuz etkiyor. Birinci konu bu, nitekim bakarsanız yılbaşından bu yana dolar tüm para birimleri karşısında değer kazandı. Dolayısıyla birinci trend dış kaynaklı bu politika çerçevesinde, ikinci faktör de Türkiye tabi petrol fiyatlarında artışta olumsuz etkilenen bir ülke. Yani Türkiye’nin gerek enflasyonu gerekse cari açığı artan petrol fiyatları nedeniyle olumsuz etkilendi. Bu da yatırımcı beklentilerine olumsuz yansıdı. Üçüncü olarak tabiî ki bir seçim arifesindeyiz. Az bir etki de olsa belirsizlik, dolardaki dalgalanmaya etken.”

“ERKEN SEÇİM KARARI
PİYASAYI RAHATLATTI AMA…”
Dolardaki gelişmelerin kürsel bazda olduğunu da ifade eden Şimşek: “Tabi bu dönemde erken seçim kararı piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Hatırlarsanız biz erken seçim kararı aldığımızda piyasalar ilk anlamda çok önemli bir tepki verdi. Fakat ilginç bir zamanlama ile reyting kuruluşları en azından bir tanesi Türkiye’nin notunu düşürünce bu endişeler tabi arttı. Bu piyasayı olumsuz bir havaya soktu. Para politikasının duruşu ile ilişkin bir takım endişeler de vardı. İşte maliye politikası acaba çok mu gevşer seçim öncesinde diye bir takım endişeler ortaya çıktı. Tabi biz bu endişeleri gideriyoruz. Dış kaynaklı küresel trendler bir kere herkesi etkiler. Ama Türkiye kaynaklı endişeleri biz giderdik. Merkez Bankası para politikasında normalleşmeye gittik. Merkez Bankası, çok güçlü bir tepki verdi. Politikayı sadeleştirdi. Çok net olarak şu anda hem içerde hem dışarıda takdir ediliyor. Oradaki endişeler giderildi. Maliye politikasına ilişkin endişelerde biz çıktık dedik ki bu yersiz çünkü Ak Parti hükümetleri döneminde Türkiye’de 12 yerel ve genel seçim, cumhurbaşkanlığı, referandum yapıldı. Dolayısıyla bütün bunların sonucunda Türkiye bütçe açığını her zaman kontrol altında tutmuştur. Türkiye’nin kamu borcunu milli gelire oranla yüzde 28 gibi oldukça düşük düzeydedir. Dolayısıyla bu noktada bir kaygıya gerek yok” diye konuştu.

“BAKANLIK SAYISI AZALACAK”
Yeni sistemde 8-10 Bakanlığın düşürülmesinin planlandığını da kaydeden Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: “Hatta şuna da açıkladık, kısa vadede bizim vaatlerin karşılığı var, nasıl emeklimize iki ikramiye 3.600 gösterge, 65 yaş üstü aylıklar için yapılan artış bunların tamamı maliyeti 30 milyarın altında. Şimdi biz bunu kısa vadede bir, bir buçuk yıl bir perspektifle imar barışı yapılanmasında zaten bu kadar gelir hatta daha fazla gelebilir. Orta ve uzun vadede hedefimiz tabiî ki yeni hükümet sistemi ile birlikte kamu harcamalarının azaltılması kamuda tasarruf zaten esastır. Her zaman için o yaklaşım içinde olduk ama özelikle bakanlık sayısının azaltılması bakın Ak parti iktidara geldiğinde yanlış hatırlamıyorsam 36 bakanlık vardı. Şimdi biz onları azalttık. 8-10 bakanlık daha da azaltılabilir mi diye bir çalışma var. Gerçekten bakanlık sayısı azaltıldığı zaman her konuda kamu harcamaların kısılması demektir. Buna ilaveten bizim bir gelir reformu mecliste bekliyor. O reformda vergiyi tabana yaymayı amaçlıyoruz. Bir takım imtiyazlar var bir takım vergi istisnaları var onları kaldırıp vergiyi tabana yaymasını sağlayacak mekanizmalar, şimdi bunun sayesinde kalıcı bir şekilde bu harcamayı telafi edebiliriz. O nedenle kamu maliyesiyle ilişkin endişeler yersiz, para politikalarına endişesi giderdik.” (Barış Arslan-Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim