**Semt pazarlarında tezgahların altlarındaki çürük sebze ve meyveleri toplayan sığınmacılar ile dar gelirlilerin görüntüsü yürek burkuyor.


GÖZLERİ ÇÜRÜK SEBZE-MEYVELERDE
Batman’da ağırlıklı Suriyeli sığınmacılar ile kentteki dar gelirliler, semt pazarlarında tezgâh altlarından meyve ve sebze topluyor. Özellikle akşam saatlerinde, havanın kararması ile birlikte pazarlara gelen sığınmacılar ile bazı dar gelirliler, çürük, bozuk ne kadar ürün varsa toplayarak evlerine götürüyor. Özellikle Cumartesi günleri Kültür mahallesi pazarına onlarca sığınmacı ile dar gelirlinin geldiğini belirten pazar esnafları; “Sığınmacılar, bizim tezgâh altına attığımız tüm sebzeyi ve meyveyi topluyorlar. Aralarında çocukların da bulunduğu sığınmacıların gariban oldukları hallerinden belli oluyor. Kimisinin ayağında ayakkabı, kimisinin üzerinde elbise yok. Akşam 17.00 ile 19.00 saatlerinde pazarda ne kadar kırık kasa, çürük yiyecek varsa hepsini topluyorlar” diyorlar.

“ÇOCUKLARI GÖRÜNCE İÇİMİZ SIZLIYOR”
Sığınmacı ailelere zaman zaman yardımda da bulunduklarını ifade eden bazı pazarcılar; “Çürük sebze ve meyveleri toplamasınlar diye vatandaşların tezgâhta unuttuğu ürünleri dar gelirlilere veriyoruz. Fakat hangi birine yardım eli uzatalım? Birisine yardım etsek, diğeri gözümüzün içine bakıyor. Bu insanların durumuna üzülüyoruz. Bunlara bakarken içimiz sızlıyor. Bu çocukların ne suçu, ne günahı var?” diye konuştular.

HAVANIN KARARMASINI BEKLİYORLAR
Tezgâh altlarından yiyecek toplayan sığınmacılar, Cumartesi günü Kültür pazarında görüntüledik. Temkinli hareketlerle tezgâh altına yönelen sığınmacılar, önce etrafı kolaçan ediyor, ardından çürük yiyecekler arasından seçtikleri meyve ve sebzeleri ellerindeki poşet ve torbalara dolduruyorlar. 
Pazar esnafının kızacağını düşünen bazı dar gelirliler ise tezgâhların toplanmasını bekliyor. Aralarında yetişkinlerin de bulunduğu sığınmacılar, özellikle yiyecekleri çocuklara toplatıyor. 

Editör: TE Bilişim