** Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. Batman’ın da yer aldığı illerde pilot uygulamayla kaçak enerjinin önüne geçecek. Projeyle trafo çıkışlarında enerji şifrelenecek, bu şifrenin son kullanıcının sayacında çözülecek.

PROJE GELİŞTİRİLİYOR
Kaçak enerji oranının yüksek olduğu Güneydoğu illerinde yeni uygulamaya geçiliyor. Milliyet’te yer alan habere göre enerjinin trafo çıkışlarında enerji şifrelenecek, bu şifrenin son kullanıcının sayacında çözülecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji hatları üzerinden yapılan teknik olmayan kayıplar ile yasadışı kullanımları önlemek veya azaltmak amacıyla enerjinin kriptolanacağı bir proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Albayrak, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından pilot olarak uygulanması hedeflenen projeyle trafo çıkışlarında enerjinin şifreleneceğini, bu şifrenin son kullanıcının sayacında çözüleceğini bildirdi. Dicle bölgesinin kapsadığı iller Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak olarak sıralanıyor.

ŞİFRE SAYAÇTA ÇÖZÜLECEK
Türkiye genelinde 2015 yılında kayıp-kaçak gerçekleşme oranının yüzde 14.1 olarak gerçekleştiği belirtilirken, teknik ve teknik olmayan kayıpların azaltılmasına yönelik Ar-Ge projeleri sayesinde bu konuda önemli aşama kaydetme planlanıyor. Dicle bölgesinde pilot uygulaması gerçekleştirilecek olan enerjinin kriptolanması sistemi, “Enerji hatları üzerinden yapılan teknik olmayan kayıplar ile illegal kullanımları önlemek veya azaltmak amacıyla trafoların çıkışlarında enerjinin şifrelenip son kullanıcının sayacında (sayacın içinde veya öncesinde) şifrenin çözülmesi metodunun incelenerek uygulamasının analiz edilmesi” için kullanılacak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?
- Trafodan elektriğin iletimi sırasında enerji kripto sistemiyle şifrelenecek.
- Sözkonusu enerji abonenin akıllı sayacına ulaştığında şifrenin çözülmesi beklenecek.
- Her iki taraftaki şifreler eşleştiğinde aboneye elektrik hizmeti verilecek.
- Trafo, sayaçtaki şifreyi tanımazsa aboneye elektrik verilmeyecek.

Editör: TE Bilişim