*Lokantacı, müzisyen, fotoğraf sanatçısı ve otoparkçı mesleklerini bıkmadan sürdüren ‘petrol şehrinin’ esnafları mesleklerini hiçbir şeye değişmiyor. İşte mesleklerine sevdalı şehrin 50 yıllık emektarları.

53 YILDIR MÜZİKTEN KOPMADI
Batmanlı İsa Bürü, 15 yaşında öğrendiği cümbüş ve bağlamadan kopmadı. 64 yaşındaki İsa Bürü, şehrin eski mahalli sanatçılarından. Daha önce müzik öğretmenliğini de yapan Bürü, Batman’ın Raman Mahallesi 12. cadde deki çalgı evinde hem bağlama kursu veriyor, hem de çok sevdiği bağlamaların tamirini yapıyor. Düğün mevsiminde salonlarda cümbüşte çalan Bürü, şunları söyledi: “Çocuk yaşta müzikle buluştum. İyi ki de bu mesleği seçmişim. İnsanların müzikte dinlenmeye gereksinimi var. Maddiyat için bu işi yapmadım. Hala severek düğünlere gidiyorum. Cümbüş ve bağlama çalıyorum. Büyüklerimizden öğrendiğim cümbüş ve bağlamayı gelecek kuşaklara taşımaya çalışıyorum. Eski düğünler ve konserler bir başkaydı. O günlere özlem duymamak elde mi?”

50 YILLIK LOKANTACI
Batman’ın marka lokantası olarak bilinen Çömçe’nin kurucularından 64 yaşındaki Abdurrahman Maltaş, mesleğinde rekora gidiyor. Turgut Özal Bulvarı Dörtyol kavşağında 32 yıl önce ortaklarıyla birlikte açtıkları Çömçe lokantasından önce Botaş ve Beyti Kebap salonunda da yöresel yemekler yapan Abdurrahman Maltaş, şehrin eski lokantacısı unvanını elinde bulunduruyor. Petrol şehrindeki mahalli yemeklerin yanı sıra döner, saç tava ve kuzu tandırı müşterilerinin beğenisine sunmayı bir görev bildiklerini ifade eden Abdurrahman Usta, “50 Yıldır bu meslekteyim ama damak tadı veren yemekleri de konuklarımıza ikram etmeyi bir görev saydık. Mesleğimi çok seviyorum. Başka bir mesleğe de değişmiyorum. Çünkü Batman’ın yanı sıra şehrimize gelen konuklar da yemeklerimize tam puan veriyor.  Konuklarımıza yörenin mahalli yemeklerini sunuyoruz” diyor.

49 YILLIK FOTOĞRAFÇI
Batman’ın Raman Mahallesi 15.cadde de fotoğrafçılık mesleğini sürdüren Nimetullah Gülmez, tam bir fotoğraf tutkunu. 1965 yılında ağabeyinin Batman’ın 2. caddesinde açtığı ‘Foto Site Stüdyosu’nun farklı semtlerde hizmet verdiğini kaydeden Gülmez, “İlkokula gidiyordum ama ağabeyimin stüdyosu da bir yerde ikinci eğitim yuvamdı. Batman’ın dününe tanıklık yaptık. Batman’ın nüfusunun 20-30 bin olduğu dönemde bu işe başladık. Şimdi kent merkezi nüfusu 411 bini geçti. Büyükleri ve yakınlarının eski fotoğrafları bizden isteyen müşterilerimiz var. Günümüzde fotoğrafçılık çağ atladı. Sayısız siyah-beyaz fotoğraf arşivimiz var. Şimdi ise ağırlıklı dijital fotoğraf çekiyoruz. Eskiden mesleğin zorlukları vardı, fakat mutluyduk. O eski fotoğrafçılık günlerini mumla arıyoruz” dedi.

ESKİ OTO PARKÇI
Hamdin Yılmaz, 35 yıldır Batman’da oto parkçılık yapan renkli simalardan. Yıllardır Batman’dan kopmayan 6 yaşındaki Hamdin Yılmaz, Ziya Gökalp Mahallesi ‘Medical Park hastanesi’ bitişiğinde oto park işleten Yılmaz, işinden memnun. Hastane ile çevresinde iş merkezlerine gelenlerin araçları park ettikleri mekanı, yıllardır temiz tutan Hamdin Yılmaz, “Bir dönemler futbol camiasına yakındım ama şimdi oto park işleterek ailemin geçimini sağlıyorum. İşimden de memnunum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim