* Bu yıl Batman’a, Van’dan gelen üreteci Murat Işık, 200 dönümlük alanda ektiği kabak, biber, salatalık ve fasülyede rekor üretim elde etti. Yaz mevsimindeki sebze ve meyvenin yanı sıra kışlık ürün ekimi yapan Işık: “Turp, roka, tere otu ve ıspanak ürünlerini de yakında piyasaya çıkaracağız” dedi.

400 TON ÜRÜN ELDE ETTİ
Batman Kuyubaşı TOKİ konutarı çevresinde 200 dönümlük alanda sebze yetiştiren Van Gevaşlı çiftçi Murat Işık, rekor ürün elde etti. İki ay daha tarlada sebze ve meyve toplayacağını kaydeden Vanlı üretici Işık: “Yaz döneminde 200 dönümlük alana ektiğimiz üründe şu ana kadar 400 ton ürün topladık. Yerli ürünleri ucuz bir fiyatla sebze-meyve haline getirdik. Yaz mevsiminde günde 4.5 ton ürün toplarken, havaların soğumasıyla bu rakam 1.5 tona düştü” dedi.

KIŞLIK HAZIRLIĞI
Yaz mevsimindeki ürünlerde hasadın son dönemlerinde olduklarını kaydeden Işık: “Şimdi kış mevsimine yönelik fındık ve Japon turp, roka ile ıspanak yetiştiriyoruz. Tarlada otomatik fıskiye sistemini kullanıyoruz. Van Gevaş’tan ilk kez geldiğim Batman’da beklenin üzerinden sebze-meyve ürünü topladık. Kışlık ürünleri yakında piyasaya çıkaracağız. Bu yıl kabak 0.75 kuruş, biber 2 TL, fasulye 2 TL. Salatalık ise 1 TL'nin altında alıcı buldu” diye konuştu.

ONLARCA İŞSİZE İSTİHDAM
Aralarında üniversite ve lise mezunlarının da bulunduğu 50’yi aşkın gencin tarlada çalıştığını da ifade eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yaklaşık 8 ayda tarladan sebze ve meyve topluyoruz. İşsiz üniversite ve lise öğrencileri günde 45 lira yevmiye alıyor. Batman’ın çevresinde topraklar oldukça verimli. Her türlü sebze ve meyve yetişiyor. Bu yıl piyasada sebze-meyve bolluğu yaşanıyor. İşsizlere de istihdam alanı yarattığımız için kendimizi mutlu hissediyoruz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim