** İHD Batman Şubesi, ‘Dünya barış günü’de basın açıklamasıyla mesaj verdi. Şube Başkanı Mehmet Boğatır: “Çatışma ile savaşlardan arınmış barış içerisinde bir dünya tesis etmek için her zamankinden daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor” dedi.

BARIŞ KAZANACAK”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, 1 Eylül Dünya barış gününde şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda Şube Başkanı Avukat Mehmet Boğatır, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin kaygı verici olduğunu söyledi. Kürdistan’da barışın kazanacağını belirten Boğatır: “1 Eylül dünya Barış Günü İlan edilmesinin üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen dünyada savaşlar durdu mu? Sorusuna ne yazık ki evet diyemeyeceğiz. Çünkü Kürdistan ve Filistin de çatışmalarla başlayan iç savaşlar devam etmekte ve 100 yıllık yalnızlıkla geçen zaman diliminde barış Kürdistan’a uğrayamaz olmuştur. Yapılan gizli ve aleni anlaşmalarla Kürdistan’a dayatılan statüsüzlük ile Kürt halkına dayatılan kimliksizlikle imha siyaseti Kürtlerce kabul edilmemiş ve geride bıraktığımız 100 yıllık sürede yaşanılan çatışma ile iç savaşlara bağlı olarak yüz binlere varan insan yaşamına ve ciddi maddi kayıplara mal olmuştur” dedi.

ORTADOĞU’DA GELİŞMELER KAYGI VERİCİ”

Ortadoğu’daki gelişmelere de dikkat çeker Bağatır, şöyle devam etti: “Yine son üç yılda Suriye ve Irak’ta yaşanan iç savaşla birlikte Kürtlere, farklı etnik, mezhep ve inançta olan gruplara dönük saldırılar artmış ve Süryani, Türkmen ve Ezidi Kürtlere dönük bölge ülkeleri tarafından desteklenen ve güçlendirilen IŞİD çeteleri tarafından yapılan saldırılar soykırım boyutuna ulaşmıştır. Yitirdiğimiz her bir can, yitirdiğimiz insanlığımızdır. İnsanlığımızı yitirmediğimiz, farklılıklarımızla özgür ve eşit yaşayabileceğimiz, militarist kültürden, çatışma ile savaşlardan arınmış barış içerisinde bir dünya tesis etmek için her zamankinden daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor. Hangi siyasi görüş ya da geleneğe mensup olursa olsun, temel tercihini barıştan yana yapmış olan tüm kişi ve kuruluşları, ortaya güçlü bir ‘Barış İradesi’ koyabilmek için, bir kez daha güç ve eylem birliğine çağırıyoruz.”

Editör: TE Bilişim