*Hasad mevsiminin ilk döneminde 40 ton ürünü Konya ve İtalya’ya gönderdiklerini belirten Sason-Yeniköy Çilek Üreticileri Birliği Dernek Başkanı Mahmut Doğan, “Bu yıl soğuk havalar verimin düşmesine neden oldu. Çileğin prim ettiği bir dönemde ürünün yetersizliği hesaplarımızı alt-üst etti” dedi.

SASON ÇİLEĞİ İTALYA’DA

Sason Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Mahmut Doğan, hasadın ilk döneminde verim yetersizliğinden yakındı. Soğuk havaların çilek hasadını olumsuz etkilediğini belirten Birlik Başkanı Doğan, “45 haneli Yeniköy’de hemen herkes geçimini çilekten sağlıyor. 400 üretici çilekle uğraşıyor. Bu yıl verim yetersizliğinden 40 ton civarında çileği önce Konya’ya gönderdik. İtalya’ya da ürünümüzü ihracat ettik.  Albion ve Kabarla çilek yetiştiriyoruz. Kilosunu 1 TL 60 kuruş ile 2 TL 20 kuruş arasında sattığımız çilek, bu yıl iyi prim etti. Fakat verimden istediğimizi alamayınca taleplerin bir bölümünü karşılayamadık. Gözümüz gibi baktığımız çileğin ilk hasad döneminde hayal kırıklığına uğradık. 20 gün sonra ikinci hasada başlayacağız. Umudumuz ikinci hasad döneminde” diye konuştu.

“MASRAFLARI KARŞILAYAMIYORUZ”

Çilek üreticilerinden 45 yaşındaki Seyithan Doğan ve Şefik Doğan, soğuk havalar yüzünden çilek veriminde düşüş yaşandığına dikkat çekti. Seyithan ve Şefik Doğan, şunları söylediler : “6-7 Yıldır çilekle uğraşıyoruz. Daha önce tütüncülükle geçimimizi sağlıyorduk ama son yıllarda çilek alternatif ürün oldu. İlk yıllarda iyi kazanç elde ettik. Ancak son dönemlerde giderler artınca borçlandık. Bu yıl elektrik ve gübre parasını karşılamakta zorlanıyoruz. Çilek hassas bir ürün. İlkbahar mevsiminde prim yaptı ama soğuklar çileği vurunca masrafları karşılayamadık. Borçlandık. İklim değişikliği yaşadık. Daha geçen hafta Sason’un Mereto dağı eteklerine kar yağdı. 20 gün sonra ikinci hasad dönemine başlayacağız.” (Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim