** Batman Çayı üzerinde yapılması planlanan ikinci hidro elektrik santrali tartışmaları sürürken Milletvekili Ayla Akat Ata, Bakan Eroğlu’na HES’i sordu.


TARIMSAL VERİM YOK OLACAK”
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Batman Çayı üzerinde yapımı gündemde olan ikinci hidro elektrik santralininin bölgede yaratacağı olumsuzlukları Meclis’e taşıdı. Milletvekili Ata: “Batman Çayı’nın Malabadi Köprüsü ile Batman Havalimanı’na kadarki bölümünde yapımı planlanan İvme Bendi ve HES projesi Batman halkı tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Hem doğal mirası yok eden, hem de halkın tarımsal geçim kaynağını elinden alan HES projeleri neo-liberal bir talan olarak karşımıza çıkmaktadır. Proje yapılırsa köylülerin tarım arazilerinin su almaya başlayacağı ve bataklığa dönüşeceği, böylece tarımsal verimin neredeyse ortadan kalkacağı belirtilmiştir. Dahası, projenin 30 kilometre genişliğindeki bir alanda ekosisteme zarar vereceği ve çevre katliamına sebep olacağı ifade edilmiştir” dedi.


HES’İN ZARARLARI ARAŞTIRILSIN”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplandırmasını isteyen soru önergesinde Ata, şu ifadelere yer verdi: “- Söz konusu HES projesi hazırlanırken bahsi geçen bölgede tarımsal verim ve ekosistem açısından ne gibi olumsuz sonuçlar doğuracağı araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa hangi bulgulara ulaşılmıştır? - Türkiye’nin farklı yerlerinde inşa edilen HES’lerin yol açtığı doğa tahribatı ve tarım arazilerindeki verimsizleşme açıkça ortadayken söz konusu projenin aynı sonuçları doğurmaması için hangi önlemlerin alınması planlanmaktadır? - Söz konusu HES inşa edildiği takdirde, tarım arazisi zarar görecek olan köylülerin mağduriyetlerinin giderilmesi için hangi çalışmalar yapılacaktır? - Bakanlığınız tarafından Türkiye genelinde yapımı tamamlanan HES’lerin çevreye verdiği zararları tespit etmek amacıyla yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır? - Bilgilendirme ve görüş alma toplantılarıyla halkın taleplerinin dikkate alınması amaçlanıyor gibi görünmekteyken, bugüne kadar yapılan HES’lerin halkın itirazları dikkate alınmadan inşa edilmesinin gerekçesi nedir? - 2002-2014 yılları arasında yapımı tamamlanan HES projesi sayısı kaçtır?”


Editör: TE Bilişim