*Batman’ın tek köy pazarı konumundaki Alo Tevşo’da, Sonbahar mevsimi tezgahları adeta renk cümbüşüne dönüştürdü. Kabaktan Palamut’a, Zeytinden köy yumurtasına kadar organik ürünler tüketicilerin ilgisini çekiyor.

PAZARDA 40 KİLOLUK KABAK

Batman’ın köy pazarı Alo Tevşo, hafta sonları tüketicilerin akınına uğruyor. Pazarda Beşiri ovasında yetişen 40 kilo ağırlığındaki kabakların kilosu 1 TL’den satılıyor. Beşiri’den getirdiği kabakları işyerinde görücüye çıkaran Abdulkadir Onuk, Sonbahar’ın en çok satılan ürünlerinden birinin de kabak olduğunu ifade etti. Kabaktan tatlı ve reçelin yapıldığını belirten Onuk, “Ağırlığı 30 ila 40 kilo arasındaki kabaklara bu mevsimde lokanta işletmecileri de ilgi gösteriyor. Bir traktör dolusu kabak getirdim. Yarısını sattım” dedi.

ŞEKER HASTALARINA PALAMUT

Şeker hastalarına ilaç gibi gelen palamutlar ise Kozluk ilçesinin köy ve mezralarından Alo Tevşo pazarına getiriliyor. Seyyar satıcılar, palamutları daha çok şeker hastalarının aldığını söylediler. Palamut’un közde pişirildiğini söyleyen seyyar satıcılar, “Palamut’a daha çok şeker hastalarının ilgisi var. Ancak bu mevsimde kestane kadar palamut’ta tüketiliyor. Palamut közde pişirildiği an kestane tadı veriyor. Kilosunu 2,5 TL’den sattığımız palamut’un satışından memnunuz” dediler.

TURP KİLOSU 1 TL

Daha çok Gercüş ilçesinde yetişen ve ‘Şelim’ diye bilinen turp ta görücüye çıktı. Gercüş’ten getirdiği turp’un kilosunu 1 TL’den sattığını belirten Necat Alphan, şöyle konuştu : “Bu mevsimde yetişen turp daha çok salata malzemesi olarak kullanılıyor. Gercüş yöresinde yetişen turpun tadı bir başka oluyor. Günde ortalama 20 ila 25 kilo arasında turp satıyorum. Turp’un yanında maydanoz ve diğer otları da satıp yevmiyemi çıkarıyorum.”

KÖY YUMURTASI 75 KURUŞ

Köy yumurtasının tanesi ise bu yıl pazarda 75 kuruştan alıcı buluyor. Bir süre önce adedi 60 kuruştan satılan köy yumurtasına son günlerde artış oldu. Yumurta satıcıları, Sonbahar mevsiminde yumurtaya talebin artmasıyla artış olduğunu belirterek, şunları söylediler : “Her zaman köy yumurtasının alıcısı var. Marketlerde bu yumurtalar pek nadir bulunur. Pazara getirdiğimiz köy yumurtası erken saatlerde tükeniyor. Bu gidişle yumurtanın adedi 1 TL’yi bulur.”

YEŞİL ZEYTİN BOLLUĞU

Komşu il Mardin’in Derik ve Dara’da yetişen yeşil zeytinin kilosu, pazarda 5 ila 7 TL arasında satılıyor. Günde 1 ton zeytin satışını yaptığını ifade eden Şehmus Çoltaş, “Mardin yöresinden getirdiğimiz zeytine ilgi var. Günde ortalama 1 ton civarında satışımız oluyor. Yeşil zeytin 20 gün süreyle yenilenecek hale geliyor” dedi. Zeytin satıcısı Yusuf Güneş, müşterilere kolaylık sağlayacak imkan da yarattıklarını belirterek, “Zeytini hazır hale getirecek makinelerimizi de pazarda kurduk. Günde zaman zaman 1,5 tona yakın satışımız oluyor. Evlere de servis yapıyoruz. 50 TL’lik satış yapanların kredi kartlarını da kabul ediyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim