** Batman Tüpraş Rafinerisi önünde toplanan nakliyeciler, dolum kapısının önünü kapatarak, uygulamayı protesto etti. Nakliyecilerin eylemine destek veren Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir: “Rafineri, üretimi Cuma günü itibariyle durdurdu. Nakliye araçları artık Kırıkkale Rafinerisi’ne yönlendiriliyor. Bu durum kabul edilemez” dedi.

NAKLİYECİLERİN EYLEMİ

Batmanlı nakliyeciler, Tüpraş’ın asfalt üretimini durdurarak alımı Kırıkkale Rafinerisi’ne yönlendirmesini protesto etti. Sabah saatlerinde Rafineri dolum kapısı önünde toplanan nakliyeciler, araçlarını giriş kapısı önüne park etti. Nakliyecilerin eylemine Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir de destek verdi. Uygulamanın Batmanlı nakliyecilere büyük külfet oluşturduğunu belirten Demir: “Tüpraş, Batman’ın bel kemiği, ekonomik olarak kenti ciddi manada besleyen bir müessesemiz. Rafinerinin günlük asfalt üretimi 2 bin tondur. Fakat Cuma günü itibarıyla Tüpraş üretimi durdurdu ve stokları da tüketti” dedi.

RAFİNERİ, GÜNLÜK ÜRETİME GEÇMELİ”

Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uygulamayla nakliye araçları Kırıkkale Rafinerisi’ne yönlendirilmiştir. Bu karar, ciddi manada Batman’a zarar vermektedir. Çünkü asfalt nakliyecilerinin Kırıkkale’den mal yükleyip Batman’a getirmesi büyük bir mali külfettir. Bizim talebimiz Rafinerinin günlük üretimine geçmesidir. Araçların yükleme yapılması yönündedir. Bugün demokratik bir eylem yaptık. Eğer taleplerimiz karşılanamaz ise bir sonraki eylemimiz daha yoğun olacaktır. Umarım yetkililer sesimizi duyar. Asfalt nakliyesi yapan sürücüler ile firma temsilcileri burada. İşsizlikle boğuşan Batman’da uluslararası sorunlar nedeniyle ilimizde göçmenler var. Afganlar, Suriyeliler ve Ezidileri de hesaba kattığımızda Batman’da yürüyen iki vatandaştan birinin işsiz olduğunu görürsünüz. Bu uygulama işsizlik oranlarını daha da artırır.”

İHRACAT YÜZDE 40 DÜŞTÜ”

Ortadoğu’daki gelişmeler nedeniyle Batman’dan Arap ülkelerine yapılan ihracatta ciddi düşüşün yaşandığını da ifade eden Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batman ihracatı bugüne kadar Arap ülkelerine yapılıyordu. Suriye ve Irak’taki savaşlardan dolayı ihracatımızda yüzde 40 gibi bir düşüş oldu. Tüpraş’ın siyah mahsul ünitesini kapatmakla Batman ciddi bir darbe almıştır. Böyle devam ederse ekonomik olarak çok sıkıntılı günler geçireceğiz. Bu konuda yetkililerin sesimize kulak vermesini istiyoruz.”

EKMEĞİMİZLE OYNANIYOR”

Nakliyecilerden Fatih Canpolat da uygulamaya tepki göstererek; “Asfalt ünitesinin kapanması durumda bizler ve Batman’daki firmalar için büyük sıkıntı olur. Resmen bir milletin ekmeğiyle oynanıyor. Nereden bakarsanız günde 500 tanker Batman’dan asfalt çekiyor. İkinci eylemimizde rafineri komple kapanacak. Yollar da kapanacak. Buradaki asfalt Kırıkkale’ye gidecek, bizi de oraya yönlendirmek istiyorlar. Bundan hiç kimse faydalanmayacak” diye konuştu.

TÜPRAŞ: “PLAN DAHİLİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Rafineri Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden de konuyla ilgili açıklama geldi. Tüpraş’ın açıklamasında şöyle denildi: “Rafinerilerimizde üretim, müşteri taleplerinin bir yıl önceden belirlenmesi ile yapılan anlaşmalar doğrultusunda planlanarak gerçekleştirilmektedir. Talep sahiplerinin ürün çekiş programlarına uygun hareket etmesi, şirketimiz üretim, satış ve stok süreçleri için büyük önem taşımaktadır. Son dönemde, müşterilerimizin taahhüt ettikleri şekilde ürün çekişi gerçekleştirememesi, stoklar konusunda önlem alınması gereğini ortaya çıkarmış, kendilerine konunun hassasiyeti iletilmiştir. Yapılan görüşmelerde asfalt çekişlerinin yılbaşında bildirdikleri programlar doğrultusunda gerçekleştirilmesi istenmiştir. Ancak fiili çekişler verdikleri program çerçevesinde gerçekleşmemiştir. Bu sebeple müşterilerimize diğer rafinerilere yönlendirilmesi seçeneği sunulmuştur. Tüpraş, ülkemizin akaryakıt ihtiyacını güvenle sağlamak için geçmişte olduğu gibi bugün de her koşulda üretimini sürdürmeye devam edecektir.” 

Editör: TE Bilişim